Bunlardan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz, sakaroz, fruktozun kullanıldığı krakerden cipse, şekerlemeden pudinge, birçok hazır gıda soframıza kimsenin haberi olmadan geliyor. Çünkü etiketlerinde belirtilmiyor.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) insan sağlığını olumsuz etkilediği tartışmaları sürerken, uzmanlar söz konusu gıdalarla ilgili uyarılarını yineliyor. Uzmanlar, GDO’lu ürünlerin çıplak gözle bakılarak anlaşılamayacağını, tüketilen gıdaların etiketlerinde mutlaka okunaklı bir şekilde belirtilerek vatandaşın aydınlatılması gerektiğini ifade etti.
MISIR VE SOYA
Dünyada genetiğiyle oynanmış yaklaşık 1600 gıda maddesi olduğuna dikkat çeken diyetisyen Şule Çınar, mikroorganizmalarda yapılan her bir değişikliğin sağlıklı beslenmenin temeli olan “gıda çeşitliliği”ni de etkilendiğini söyledi. Genetiğiyle oynanmış gıdalar arasında, en çok tüketilen mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yerfıstığı, bazı balık türleri, kolza gibi gıdaların olduğunu belirten Şule Çınar, muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz ve kanola üzerindeki genetik değiştirme çalışmalarının devam ettiğini öne sürdü.
Çınar, bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO riski taşıdığını söyledi. Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakaroz, fruktoz içeren gıdaların günlük tüketim maddeleri arasında bulunduğunu kaydeden Çınar, bisküvi, kraker, kaplamalı çerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuğun da GDO’lu olma riski taşıyan gıdaların başında geldiğini dile getirdi. Şule Çınar, 800 çeşidin üzerinde GDO’lu ürünün hiçbir denetime tabi olmadan tüketici sofrasına ulaştığını söyledi.
Habertürk
Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Şule Çınar, Mısır, Soya, Nişasta, Şurup, Mama, Puding
Genetiğiyle oynanmış 1600 gıda maddesi var
Genetiğiyle oynanmış 1600 gıda maddesi bulunuyor. Uzmanlar söz konusu gıdalarla ilgili uyarılarını yineliyor.

YORUM EKLE
1
Gıdaya Japonya piyangosu vurdu!
2
Kikkoman’dan glutensiz soya sosu
3
Yemek ısrarı çocuğu obez yapıyor
4
Hollandalı bilim adamları sentetik et üretti
5
Şaypa ulusal zincir olma yolunda
6
TMO ihaleyle arpa ve buğday satacak
7
Üzümlü baklavamız da oldu!
8
Amerikan ordusuna peynir satıyor
9
TURKLAB’dan tebrik ziyareti
10
Zamanında ödeyen iyi müşteri değil!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER