Mutfağa soktuğumuz her madde ayrı bir tehlike. Siz siz olun gözünüzü dört açın. Aldığınız ekmeğin içinden boya, balın içinden naftalin çıkabilir. Zeytinyağı gerçek mi değil mi anlamak istiyorsanız buzlukta test edin.
Akşam'ın haberine göre; Sahtecilik o kadar ciddi bir boyutta ki sadece et ve sütte değil, sofralarımıza gelen her üründe izlerine rastlamak mümkün. Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin hazırladığı bir rapora göre ekmekten baharata, zeytinden bakliyata her alanda sahtecilikte zirve yapılmış durumda.
İşte rapora yansıyan bazı çarpıcı gerçekler...
FIRINLARIN ÇOĞU MERDİVEN ALTI
Ekmeği beyazlatmak için üretimde içine bir miktar karbonat katılıyor. Ekmeğin geç bayatlamasını sağlamak, su kaldırma oranını artırmak, olduğundan daha büyük göstermek amacıyla kabartmak gibi amaçlarla çok çeşitli enzim ve kimyasal madde kullanılıyor. Bu maddelerin bir kısmı belirli bir dozdan fazla kullanıldığında insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor.
KÜF KOKUSU VARSA DİKKAT
Kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi özel ürünlerde bazı 'merdivenaltı fırınlarda' gıda boyası ya da kakao kullanılıyor. Paket içinde dilimlenmiş olarak satılan ekmeklerin bayatlaması sonucu 'aflatoksin' oluşuyor. Bu nedenle bu tür ekmekleri alırken üretim tarihi ve son kullanım tarihlerine iyi dikkat etmek, paket açıldığında küf kokusu alınırsa ekmeği tüketmemek, hemen tüketilmiyorsa buzdolabında saklamak gerekiyor. Ekmeklerin içine konulduğu 'geri dönüşüm' ürünü poşetler ekmeğin kalitesini olumsuz etkiliyor.
ZEYTİNYAĞINI BUZLUKTA TEST EDEBİLİRSİNİZ
Zeytinyağına pamuk, ayçiçeği, kanola gibi bitkisel yağ karıştırılıyor. Sabun üretiminde kullanılan yüksek asitli yağlar işlemden geçirilip sızma zeytinyağı diye satılıyor. Zeytinin rengi koyulaştırılmak ve parlak hale getirilmek için tekstil boyası ya da kimyasal boya kullanılıyor. Zeytinyağının küspesinden elde edilen prina yağı kolon sızması diye adlandırılan yöntemle, zeytinyağının içine karıştırılıyor. Bu yöntemin kullanılıp kullanılmadığını anlamak için zeytinyağınızı derin dondurucuya koyun, bir kısmı donuyorsa o zeytinyağı değil demektir.
ARI OLMADAN BAL YAPILIR MI?
Bal son 2 yıldır gıda sektörünün en büyük sorunu. Sahteciler şu yöntemleri kullanıyor: Ticari glikozun içine bir miktar polen, renklendirici ve esans katılarak sahte bal imal ediliyor. Bu bala 'arı görmemiş bal' deniyor. Arıların daha çok ve kolay bal yapabilmesi için arıcılar tarafından bal üretim mevsimlerinde kovanların önüne şeker şurubu veya glikoz konuluyor. Böylece 'yapay bal' üretilmiş oluyor.
İMHA EDİLMELİ AMA SATILIYOR
Ticari balın içine yaklaşık yüzde 10 bal katılarak 'doğal süzme bal' olarak satılıyor. Petekli ballarda saf balmumundan yapılmış petek kullanılması gerekirken daha ucuz olan petrol ürünü kanserojen mum karıştırılmış petek kullanılıyor. Arıcıların mum güvesine karşı kullandıkları naftalin bala karışıyor. Bu imha edilmesi gerekirken piyasada satılıyor.
TOPLAM ZARAR 20 MİLYAR TL
Yaşanan durumu gıda terörü olarak adlandıran Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin şunları söylüyor: "Türkiye'de 500 bin satış noktası ve üretim merkezi var. Bunların denetimini 4 bin 800 kişi yapıyor, düşünün... Bu sektörün yarattığı yıllık tahribat yılda 15-20 milyar lirayı bulmuş durumda. Merdivenaltı üretim aldı başını gidiyor. Bir an önce denetçi sayısı artmalı ve denetim aralıkları da sıklaştırılmalı."
YEMİNLİ SİSTEM GETİRİLEBİLİR
Yemek Sanayicileri Derneği (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ da yetkililere yeni bir denetim sistemi sunduklarını açıklarken "Devletin denetim elemanları yeterli değil, bu nedenle biz tıpkı yeminli mali müşavirler gibi yeminli gıda denetim sisteminin kurulmasını öneriyoruz" diye konuşuyor.
BAHARATIN İÇİNDE NE ARARSAN VAR
Rakamlar son yıllarda Türkiye'ye giren kaçak çay miktarının arttığını gösteriyor. Uygun koşullarda toplanmayan, depolanmayan ve ambalajlanmayan bu çaylar serbestçe ülkenin her yerinde satılıyor.
KİMYASALLARLA RENKLENDİRİYORLAR
Kırmızı bibere kiremit tozu ya da kimyasal boyalarla renklendirilmiş yabancı maddeler katılıyor. Karabiberin içine kanserojen özellik taşıyan boya maddeleri ile renklendirilmiş sağlığa zararlı yabancı maddeler karıştırılıyor. Bunun yanı sıra birçok bitkisel baharatın içine öğütülmüş gereksiz otlar katılarak miktarı artırılıyor.
OSMANCIK DİYE BALDO SATIYORLAR
Bakliyat da sahtecilikten nasibini alan gıdalar arasında. Farklı pirinçleri birbirine karıştırarak "Baldo ve Osmancık" pirinci adıyla satıyorlar. Ambalajsız satılan bakliyatta da ciddi sıkıntılar var. Bu ürünler farklı çeşitleriyle karıştırılarak düşük fiyattan satışa sunuluyor.
aksam.com.tr
Ekmekten boya, baldan naftalin çıkabilir
Aldığınız ekmeğin içinden boya, balın içinden naftalin çıkabilir. Zeytinyağı gerçek mi değil mi anlamak istiyorsanız buzlukta test edin.
YORUM EKLE
1
Patates hastalıktan kurtuldu, ihracat rekoru kırdı
2
Hurma Gazze ekonomisini ayakta tutuyor
3
Kivi üretimi 7, avakado ise 4 kat arttı
4
Son 50 yılın en iyi mesleği aşçılık
5
Kışın turp yazın zencefil tüketin
6
'Dünya adil beslenmiyor'
7
Bir fincan kahve; deva mı, bela mı?
8
GDO'lu ürün tartışmaları devam ediyor
9
Radyasyona karşı bu üç sebzeyle korunun
10
Osmanileyi çiftçi "fıstık" gibi kazanıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11