MERSİNde, Türkiyenin en önemli GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) operasyonlarından biri gerçekleştirildi. Amerikaya sevk edilen ancak bu ülkeye sağlıksız ürün olduğu gerekçesiyle sokulmadığı iddia edilen ve piyasa değeri yaklaşık 150 milyon TLyi bulan 23 bin ton GDOlu pirince el konuldu. Gıda piyasasında faaliyet gösteren üç şirketin daha önce yaptığı tüm ithalatlar incelemeye alındı. 2 Martta Mersin Emniyet Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Müdürlüğüne bağlı Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekiplerinin çalışmasıyla yurtdışından Türkiyeye, GDO içeren pirinç sokmak isteyen firmalara operasyon düzenlendi. Mersin Serbest Bölgesinden Türkiyeye sokulmaya çalışılan ürünlere yönelik yapılan operasyonda, Göze Tarım Ürünlerine ait 21 bin ton, TAT Bakliyata ait 1648 ton, Tiryaki Agro Gıdaya ait 360 ton GDOlu pirince el konuldu.
DÖRT KEZ TAHLİL YAPILDI
Operasyonla ilgili ulaşılan detaylara göre; Mersinde STA Analiz Laboratuvarında ürünlerin GDOlu olduğu tespit edilmesi üzerine TAT Bakliyat, karara itiraz etti ve analizin tekrarlanmasını istedi. Yasa gereği itiraz sonrası el konulan ürün örnekleri Ankarada bulunan Gıda ve Tarım Hayvancılık Genel Müdürlüğüne bağlı ulusal labaratuvarda yeniden analiz edildi. Ürünler burada temiz çıkınca operasyonu yapan ekipler bu kez yeniden analiz için TUBİTAKın kapısını çaldı. Kocaelinde bulunan TUBİTAKa bağlı Marmara Araştırma Merkezinde yapılan analizlerde ürünlerin GDOlu olduğu ortaya çıktı. TAT, karara tekrar itiraz edince bu kez ürünler yine Ankarada bulunan ulusal laboratuvarda analiz edildi ve ürünlerin GDOlu olduğu kesinleşti. Yapılan muayene sonuçlarına göre, pirinçte bulunması gereken kadmiyum (kanserojen ağır metal element) miktarının standartlardan 35 kat fazla olduğu ortaya çıktı.
AMERİKAYA SOKULMADI
Afrika ve Çinden Amerikaya gönderilen ancak GDOlu olduğu gerekçesiyle ülkeye sokulmayan pirinçlerin Türkiyedeki şirketlerce ucuz fiyata satıldığı iddia edildi. Göze Tarımın ise 5280 tonluk pirinci 8-9 ay gümrüklü sahada beklettikten sonra GDOlu ürünlerin üzerine standartlara uygun pirinç doldurup kontrolden kaçırmaya çalıştığı iddia ediliyor. Tiryaki Agro Gıdanın ise pirinçleri vergisi daha düşük olan farklı ürünlerin adıyla piyasaya sürdüğü öne sürülüyor.
TAT BAKLİYAT
Suçlu soya fasulyesi
* MEMİŞOĞLU Tarım Ürünleri (TAT Bakliyat) Genel Müdürü Tuğba Memiş ,yaptıkları sevkiyat sırasında pirinçlerin arasına GDOlu soya fasulyesi karıştığı için ürünlerinde GDOya rastlanmış olabileceğini iddia ederek, AB bile pirince GDO analizi yapmıyor. Bize gelen ürün dökme gemiyle geldiği için böyle bir karışıklık olmuş olabilir. Getirilen gemide başka firmalara ait, izinle getirilen GDOlu soya fasulyesi ve soya küspesi bulunuyordu. Tahliye esnasında bizim ürünlerimize toz ve tane bulaşması olduğu için böyle bir durumla karşı karşıya kaldık dedi. Tarım Bakanlığının gen analizi yaptığını kaydeden Memiş, numunede soya geni çıktığını iddia etti.
GÖZE TARIM
Ürünlere tedbir olarak el kondu
* ELLERİNDE bulunan pirinçlerin GDOlu olmadığını belirten Göze Tarım Ürünleri Avukatı Murat Altındere Bu konu sadece bir iddia üzerine ortaya çıktı. Soruşturma devam ediyor. Henüz ürünlerde GDOya rastlandığına dair bir belge yok diye konuştu. Ellerindeki pirince tedbir amaçlı el konduğunu dile getiren Altındere, Ürünleri ABDden satın aldık. Almadan önce GDO bulunmadığına dair rapor aldık. Mersin Tarım İl Müdürlüğü inceleme yaptı bir bulguya rastlamadı dedi.
TİRYAKİ AGRO
İddialar gerçek değil
* TİRYAKİ Agro grubu yaptığı açıklamada kendilerine ait hiçbir ürün hakkında yasal işlem yapılmadığını, iddiaların asılsız olduğu ifade etti. Tiryaki Agroya ait herhangi bir üründe GDO veya yasaklı madde bulunmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Vergi kaçakçılığı ile ilgili emniyet güçleri hiç bir uygulama yapmadı. Şirketimiz hakkında ortaya atılan iddialar tamamen asılsız ve yersizdir. El konulan ürünümüz yok.
100 milyon paket pirinç nerede?
* GÜMRÜK muhafaza ekipleri üç şirketin bir yıl içinde Türkiyeye yaklaşık 100 bin ton pirinç soktuğunu, şirketlerin ithalatla ilgili geçmişe yönelik numunelerinin de incelemeye alındığını bildirdi. Bir yıl içinde piyasaya sürülen pirinçler, bir kiloluk paketler halinde 100 milyon pakete denk geliyor.
hurriyet.com.tr
hurriyet.com.tr