Osmaniye'de amatör bir bal üreticisinin kovanından çıkan balın kırmızı renk almasında Arap sümbülü bitkisi polenlerinin etkili olduğu belirtildi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Menderes Çenet, kırmızı bal üzerinde mikroskop incelemesi yapıldığını ayrıca örnek balın su ve alkolle santrifüj edildiğini belirtti. Çenet, balda yer alan polenlerden yörede yetişen Arap sümbülü olarak bilinen Muscariarmeniacum çiçeğinin poleninin balın renginin değişmesine yol açtığını söyledi.
Rengi ve tadı sıra dışı olan balın, yapılan incelemeler sonucu arılar tarafından üretildiğinin kesinleştiğine işaret eden Çenet, şöyle dedi:
"Oldukça zengin çeşitte bitkiden alınmış polenler içerisinde özellikle iki tanesi kırmızı renkliydi ve bir tanesi çok koyu kırmızıydı. Bu polenin, Arap sümbülü olarak bilinen Muscariarmeniacum ile daha açık kırmızı renkteki poleninin yörede üçgül olarak bilinen Trifolium türünden geldiği görüldü. Ancak, üçgül polenleri normal balda kırmızı renkte görünmez. Bu yüzden üçgül poleninin kırmızı renkle ilgili olacağını sanmıyorum. Ayrıca bal örneğini su ve alkolle santrifüj ederek yıkadık, sonuçta polenlerin kırmızı renginin açıldığını gördük."
Polenlerin bal içerisinde genellikle sarımtırak ve açık kahverengi renkte olduğunu aktaran Çenet, "Bu balda Arap sümbülü poleni kırmızı renge boyanmış. Bu balın en ilginç üç özelliği, baskın kırmızı rengi, tadının reçeli andıran mayhoşlukta olması ve en önemlisi de normal balda görülenden çok daha fazla çeşitli bitkilere ait polenlerin bol miktarda bulunması" dedi.
"İlk defa karşılaştım"
Üniversitede polen üzerine çalıştığını ve akademik hayatında bu renkte bir bala ilk defa rastladığını anlatan Çenet, "Balın üzerinde daha detaylı çalışma yapılabilir. Her polenin boyanma hassasiyetleri farklıdır. Kimi polenler koyu kimi ise açık boyanır. Eğer polen balı kırmızı renge boyadıysa, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte açmaya başlayan Arap sümbülü bitkisinin taze örneklerinin preparatları hazırlanarak orijinal renginin kırmızılık derecesini araştırmak istiyoruz. Örnek bal üzerinde detaylı araştırmalarımız devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2016, 09:35