Türklerin, başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde, göçten 55 yıl sonra bile, büyük oranda tüketim alışkanlıklarını koruduğu belirtiliyor. TAVAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomist Prof. Dr. Faruk Şen önderliğinde yapılan, “Avrupa Türk Gıda Pazarı Araştırması”, Almanya’da Türklerin kendi alışkanlıklarını korumasının yanı sıra, Almanlarında gıda alışkanlıklarını değiştirdiklerini ortaya koyuyor.
Almanya ve Avrupa’ya iş gücü göçü sırasında alışkanlıklarını da beraberinde götüren ailelerin temelini attığı Avrupa Türk Gıda pazarı, bugün küçümsenemeyecek bir konuma sahip.
TAVAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomist Prof. Dr. Faruk Şen “İş gücü göçlerinin ardından, ilk yıllarda, Türkiye’ye tatile gelindiğinde götürülen yiyeceklerle giderilmeye çalışılan ihtiyaçlar koca bir yılı karşılamıyordu. Babaanneden kalma alışkanlıkla kullanılan tarhana, kışlık erişte, biber salçası olmazsa olmazdı ama Türkiye'den taşımak da çözüm değildi. Böylece ilk Türk bakkalları, marketleri, lokantaları hatta Türk gıdası üreticileri oluşmaya başladı” dedi.
Tüm pazara hitap edebilecek durumda
Şen kültürlerin beslenme üzerinde etkisinin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi; “Bavul ticareti yaparcasına valizlerle yiyecek taşınması ile başlayan bu macera günümüzde etnik sınırları aşıp tüm pazara hitap edebilecek duruma geldi. Yemek yemek sadece biyolojik bir eylem değildir. Yiyeceklerin üretimi, taşınması, depolanması ve tüketimi sürecinde oluşan farklı toplumsal birliktelikler, ritüeller kültürün beslenme konusundaki etkisini ortaya koymaktadır.”
Prof. Dr. Faruk Şen araştırma ile ilgili şöyle konuştu:
“Yaptığımız araştırmayla, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Türk gıda üreticilerini, toptancılarını ve ithalatçılarını bir araya getirerek sektörün şu an ki konumunu, ortak sorunları tespit etmeyi ve ortak sorunlara çözüm arayarak dayanışma sergilemeyi hedefledik. Bu güne kadar Federal Almanya’daki Türk işletmecilerini sektör bazında ele alan bu tür kapsamlı bir araştırma bulunmamaktadır.”
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2015, 11:53