Zeytinyağı üretimi artıyor

Uluslararası Zeytin Konseyi'nin hazırladığı rapora göre Türkiye, zeytinyağı üretiminde son 5 yıllık istikrarlı yükselişini sürdürdü...

Zeytinyağı üretimi artıyor
Merkezi İspanya'nın başkenti Madrid'de olan Uluslararası Zeytin Konseyi'nin (IOC) hazırladığı raporda Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin son 5 yılda istikrarlı bir şekilde arttığı görüldü.

IOC'un her yıl hazırladığı dünyadaki zeytin sektörüyle ilgili raporda Türkiye'nin istikrarlı yükselişi dikkat çekti.

IOC'un gelecek kasım ayında resmen duyuracağı raporda, Türkiye'nin 2008/2009 sezonunda 130 bin ton olan zeytinyağı üretimini 2012/2013 sezonunda 195 bin tona çıkardığı, iç tüketiminin de 108 bin tondan (2008/2009) 160 bin tona (2012/2013) geldiği belirtildi. Zeytinyağı ihracatında ise Türkiye 2009/2010 yılında elde ettiği 29,5 bin tonluk rekor ihracatını, son iki sezondaki düşüşten (12 bin ve 20 bin) sonra 30 bin tona çıkarmayı başardı.

Dünya geneline bakıldığında ise zeytinyağı üretiminde diğer ülkelere nazaran büyük farkla önde olan İspanya'nın bu üstünlüğünü korumasına rağmen 2012-2013 sezonunda üretiminde yüzde 60'a yakın düşüş yaşadığı gözlemlendi. İspanya'nın 2011/2012 sezonunda 1 milyon 614 bin 300 ton olan zeytinyağı üretimi 2012/2013'te 607 bin 700 tona kadar düştü. Uzmanlar buna gerekçe olarak, kuraklık başta olmak üzere olumsuz iklim şartlarını gösterdi. Herşeye rağmen 2012/2013 sezonunda zeytinyağı üretiminde İspanya ilk sırada yer alırken, onu İtalya (490 bin ton), Yunanistan (360 bin ton), Tunus (220 bin ton), Suriye (198 bin ton) ve Türkiye (195 bin ton) izledi. Dünyada son iki sezonun zeytinyağı bilançosunda, üretimin 3 milyon 377 bin 500 tondan 2 milyon 508 bin 500 tona, tüketimin 3 milyon 112 bin 500 tondan 2 milyon 954 bin tona, ihracatın da 801 bin 500 tondan 793 bin 500 tona düştüğü belirtildi. Dünyada zeytinyağı ithalatı ise 764 bin tondan 790 bin tona yükseldi. Dünyada zeytinyağı ithalatı pastasının yüzde 39'ü ABD'de olurken, onu AB (yüzde 13), Brezilya (yüzde 9), Japonya (yüzde 6), Çin ve Kanada (yüzde 5) ile Avustralya (yüzde 4) takip etti.

Türkiye, sofralık zeytin tüketiminde dünya lideri
Sofralık zeytin üretiminde ise Türkiye, İspanya'nın ardından dünya piyasasındaki üstünlüğünü sürdürdü.

2012/2013 sezonunda sofralık zeytinde İspanya 450 bin ton üretim yaparken, Türkiye 410 bin tonla ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, sofralık zeytin tüketiminde dünya lideri olan Türkiye bu özelliğini devam ettirdi. 2011/2012'de olduğu gibi 2012/2013'te de Türkiye'de 350 bin ton sofralık zeytin tüketildi. 2012/2013 sezonunda Türkiye'nin ardından dünyada en fazla sofralık zeytin tüketen diğer ülkeler şu şekilde sıralandı: Mısır (288 bint ton), ABD (210 bin ton), İspanya (185 bin ton), Cezayir (172 bin ton), İtalya (146 bin ton), Suriye (132 bin ton), Brezilya (102 bin ton).

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52