Yumurtada "omega oyunu" iddiası!

Kaytaş Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, yumurtanın piyasada farklı isimlerle satılmasının pazarlama taktiği olduğunu söyledi.

Yumurtada
Kayseri Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret AŞ (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, yumurtanın piyasada farklı isimlerle satılmasının pazarlama taktiği olduğunu söyledi.

Salt, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 65-70 milyon yumurta tavuğu bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de kişi başına düşen yıllık yumurta tüketiminin 170-180 adet olduğuna dikkati çeken Salt, "Bunu 200'lere çıkarabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Devlet de kamu spotlarıyla yumurta tüketimini arttırmaya çalışıyor. Hem şirketlerin hem de devletin desteğiyle özellikle çocuklarımıza yumurta tüketimini aşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Ahmet Behiç Salt, yumurtanın anne sütünden sonraki en yüksek protein değerine sahip gıdalardan biri olduğunu ifade ederek, çocuklara sevdirilmesinin sağlıklı beslenme açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Piyasadaki yumurta çeşitlerini de değerlendiren Salt, şunları kaydetti:
"Büyük marketlerde omegalı ya da selenyumlu olarak adlandırılan yumurta çeşitleri kaç kişi üzerinde denenmiştir. Bu yumurtaların artıları ya da eksileri belirlenmiş midir? Yumurta üreticileri olarak ham maddeyi hepimiz hemen hemen aynı yerlerden alıyoruz. Tavuk, ayçiçeği, soya küspesi ve mısırla besleniyor. Bunlar ortadayken nasıl yumurtalar omegalı ve selenyumlu gibi başka adlarla çeşitlendirilebilir? Yumurtanın piyasada farklı isimlerle satılması pazarlama taktiğidir. Normal yumurtaların tüketilmesinde fayda var. Vatandaşa sade ve net şeyler sunulmalı. Örneğin yumurtanın sarısıyla ilgili de bazı yanlış düşünceler var. İstenilirse eğer hem doğal kadife çiçeğiyle hem de kimyasallarla yumurtanın sarısının tonuyla oynanabilir. Bunlar doğru şeyler değil."

Kayseri'den İsrail'e yumurta ihracatı
Salt, Türkiye'nin tavukçulukta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirterek, "Son yıllarda yapılan kümeslerin büyük çoğunluğu Avrupa'dakilerden farksız. Yenilikler sürekli takip ediliyor, üretimde ve depolamada modern yöntemler uygulanıyor. Tavukçulukta dünyanın hiçbir zaman gerisinde olmadık. Ürettiğimiz yumurtaları yoğun olarak Kuzey Irak'a ihraç ediyoruz. Libya, Suriye ve İsrail de yumurta ihraç ettiğimiz ülkelerin başında geliyor" şeklinde konuştu.

AB uyum yasaları kapsamında yumurtanın sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilmesine ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Salt, "Ülkemizde zeytin, peynir açıkta, pazar ortamında satılabiliyor. Şartlar böyleyken bu kanunun bize ağır geleceğini düşünüyorum. Yumurtayı üreten de satan da mağdur edilmemeli, aynı zamanda tüketici için sağlıklı ortamın oluşması da sağlanmalı. Oda sıcaklığında 28 günde yumurtaya hiçbir şey olmaz. Bakkallarda da bu ortam sağlanabilir" ifadesini kullandı.

Kayseri'deki yumurta üreticileri tarafından 1985 yılında kurulan KAYTAŞ, 45 işletmede üretilen yumurtaları yurt içine satıyor ve çeşitli ülkelere ihraç ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52