Yaklaşık 3 yıl önce oldukça tartışmalı bir sürecin ardından kıyıdan açık denizlere taşınan balık çiftlikleri, ihracatta rekor artışlara imza atıyor. Sektör temsilcileri çiftliklerin kıyılardan açık denizlere taşınması ile birlikte balık kalitesinde önemli bir artış yaşandığına işaret etti.
Balık kalitesindeki bu artış son birkaç yıldır çipura ve levrek yemeye başlayan ABD, Kanada ve Almanya gibi ülkelerin Türkiye'den yaptıkları ithalat taleplerine de yansıdı. 2010 yılında 55 bin 109 ton olan ihracat, geçtiğimiz yıl 66 bin 764 tona ulaştı. 1 milyar dolarlık ciroya ulaşan sektör temsilcilerinin bu yılki ihracat tahmini ise yüzde 50 büyüme.
ABD ve Avrupa ısrarla Türk balığı istiyor
Balık çiftliklerinin açığa alınma kararı 2008 yılında Bodrum Milas hattında yaşanan balık ölümleri ve kıyı kirliliği nedeniyle alınmıştı. Bu kararın ardından balık çiftlikleri 45 metreye varan derinlikle kıyıdan bin 100 metre açığa alındı. Bu işlem firmaların maliyetlerini yüzde 30'lara varan oranlarda artırması nedeniyle o dönemde büyük tartışmalara neden olmuştu. Bugüne gelinen noktada ise açıkta yetiştirilen balık iç pazarda ve ihracatta aranılan ürün oldu. Açık deniz balıkçılığından elde edilen çipura ve levrekler pek çok ünlü restoranın mönüsüne 'yeni usulde yetiştirilmiş' adıyla girdi. Bu durum ihracatta daha hissedilebilir boyutta. Buradaki temel neden ise yüksek oksijen oranı nedeniyle açıkta yetişen balığın kıyı balıkçılığına göre daha lezzetli olması. Kılıç Deniz Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, yeni çiftliklerin kirliliğin neredeyse sıfır olduğu bölgelerde kurulduğunu aktardı. Bu durumun balığın kalitesine yansıdığını kaydeden Kılıç, “Şu an dünyadaki standartların üstünde üretim yapıyoruz. Kıyı balıkçılığında ağır metal oranı oldukça yüksek. Açık deniz balıkçılığında ise bu rakam daha düşük. Avrupalının da Amerikalının da ısrarla Türk balığını istemesinin nedeni de bu. Son 2 yılda bu bölgelerden çok büyük talep almaya başladık” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Levrek ve Çipura'da liderliğe oynuyor
Balık çiftliklerinde üretilen ürünlerin başında Çipura ve Levrek gelirken, iç sularda ve karada ise daha çok Alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye 100 bin tonluk alabalık üretimi ile Avrupa'da lider konumda. Çipura ve Levrek de ise toplam üretim 80 bin ton. Bu üretimle Türkiye 100 bin tonla lider olan Yunanistan'ın ardından ikinci sırada geliyor. Ancak Yunanistan'da devam eden mali kriz, Türkiye'deki açık deniz yetiştiriciliği ve özellikle ABD yaygınlaşan çipura ve levrek tüketimi sıralamayı biraz değiştirecek gibi görünüyor. Sektörün önde gelen üreticilerinden Gümüşdoğa Balıkçılık İhracat Müdürü Mehmet Gümüşel, artan kalite dışında, ABD ve Avrupa'da yaygınlaşan tüketimin de ciddi artış kaydettiğini anlattı. “Bugün tüm dünyadaki çipura ve levrek üretiminin yüzde 70'ini Yunaistan ve Türkiye gerçekleştiriyor. Daha önce bu iki ürün Avrupa ve ABD'de bilinmiyordu. Ancak bu iki bölgede bu ürünleri ciddi şekilde tüketmeye başladı” değerlendirmesini yapan Gümüşel, bu iki üründe Türkiye'nin önemli ihracat rakamlarına ulaştığını ifade etti.
Dünya
'Yeni Usul Türk Balığı'nda ihracat patlaması
Türkiye'de restoran mönülerine 'yeni usulde yetiştiricilik' olarak giren açık deniz balıkçılığı, ABD ve Avrupa'da da ses getirdi.
YORUM EKLE
1
6 sezon sonra ihracatı arttı
2
Yalova'da elma bahçeleri söküldü
3
2500 tarım danışmanı alınacak
4
Kötü beslenme Alzheimer'ı tetikliyor!
5
İhracatı arttı ama değeri düştü!
6
Gıda güvenliği gündemde diri kalmalı
7
Coca Cola yönetimi İsviçre'ye naklediliyor
8
Yataktaki kavun tüketicinin 'uykusunu' kaçırdı
9
Hijyenik ve kaliteli süt için yarıştılar
10
Hamsi severlere kötü haber
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12