Uzakdoğu teşviğine artış istiyorlar

Narehciyede farklı pazarlara açılabilmek için teşvik sisteminde değişikliğe gidilmesi gerektiği bildirildi.

Uzakdoğu teşviğine artış istiyorlar
Türkiye narenciye ihracatında ilk 10 içinde yer alan Elginsan Narenciye, farklı pazarlara açılma hedefinde. Sektörün ağırlıklı olarak Rusya pazarına çalıştığına dikkat çeken Elginsan Narenciye Genel Müdürü Aslan Elgin, farklı pazarlara açılım için teşvik sisteminde değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi. Narenciyede Çin’in çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Elgin, bu ülkenin dünyanın ikinci büyük üreticisi olmasına karşın nüfusunun yoğunluğu nedeniyle kendi ihtiyacını dahi karşılamakta zorlandığını söyledi. Buna karşın üreticiyi korumak adına Çin’de çok ciddi tedbirler alındığına dikkat çeken Elgin, bu pazarda rekabetçi olup daha aktif rol almak için Türkiye’deki teşvik sisteminde de düzenlemeler yapılması gerektiğini anlattı. Son dönemlerden Uzakdoğu’ya, özellikle Hong Kong ve Guanzo’ya giden uçaklarda Mersinli ihracatçıların limonlarının yer aldığını kaydeden Elgin, “Biz de bu yıl bu bölgelere ihracata başladık ve önümüzdeki dönemlerde Rusya’dan sonra buradaki etkinliğimizi de artırmak istiyoruz” dedi. “Sektörde 10 yıl önce Doğu Avrupa ihracatından bahsederken bugün Uzakdoğu ve hatta Çin Seddi’ni aşmaktan bahsediyoruz” diyen Elgin, bu pazarların daha iyi değerlendirilmesi, tarım ihracatının artması için Uzakdoğu’ya verilen teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı. “Hedefimiz ihracatımızı iki katına çıkarmak”
İhracata 80 TIR narenciye göndererek başladıklarını anlatan Aslan Elgin, kısa sürede yurtdışına gönderdikleri TIR sayısını bin 600’e yükselterek hızlı bir çıkış yakaladıklarını söyledi. Geçen yıl Türkiye’nin yanı sıra Rusya’da da yapılanmaya başladıklarını kaydeden Elgin, bu yıl iş hacimlerini iki katına çıkarma hedefinde olduklarını anlattı. Gerçekleştirdikleri ihracat rakamlarıyla geçen yıl Akdeniz İhracatçı Birliği (AKİB) Mersin Bölgesi’nde kendi sektörlerinde üçüncü sırada yer aldıklarını kaydeden Aslan Elgin, Türkiye genelinde ise ilk 10 içinde yer aldıklarını açıkladı.
Bugün narenciyenin yanı sıra tüm yaş meyve ve sebze ürünlerini ihraç ettiklerine de değinen Elgin, ihracat yaptıkları ülke sayısını da 17’ye yükselttiklerini açıkladı. İhracatın artışına paralel olarak üretim kapasitelerini de her geçen gün artırdıklarını kaydeden Aslan Elgin, şu bilgileri verdi: “İhracata başladığımız dönemde yalnızca Tarsus’ta biri plastik kasa diğeri narenciye paketleme olmak üzere iki adet fabrikamız vardı. Bugünse bir plastik kasa, bir geri dönüşüm ve üç de narenciye paketleme fabrikası olmak üzere toplam beş fabrikaya sahibiz. İhracata başladığımızda günlük 5 TIR üretim kapasitesine sahipken bugün günlük 20 TIR’a kadar üretim gerçekleştirebiliyoruz.”
Ürünün ihracata hazırlanması için gerekli tüm işlemleri kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Elgin, rekabet gücünü artırmak adına ihracat taşımalarının bir bölümünü de yine şirket bünyesinde kurdukları lojistik firması aracılığıyla gerçekleştirdiklerini anlattı.
Türkiye’nin yanı sıra yurtdışındaki büyük pazarlarda da yapılanmaya başladıklarını ifade eden Aslan Elgin, ilk olarak Rusya pazarına yöneldiklerini bildirdi. Burada geçen yıl yatırıma başladıklarını anlatan Elgin, Rusya’nın iki ayrı şehrindeki iki ayrı halde dükkân satın aldıklarını, ayrıca Rusya’da limanda soğuk hava deposuna sahip olduklarını, Ukrayna Kiev ile Almanya’da da irtibat ofisleri bulunduğunu söyledi. Rusya’daki yapılanmalarının güçlü olduğunu ve orada yeni firmalarla temasa geçerek bağlantılar kurduklarını anlatan Aslan Elgin, 2012’de yüzde 100 büyüme hedefinde olduklarını ifade etti.
Kobiden

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52