Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, 2014 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de temel standartları, temel kriterleri karşılayamayacak mezbahaların devre dışı kalması, modern anlamda olan mezbahaların da modernizasyonunu tamamlamış olmasını arzu ettiklerini söyledi.
İrfan Erol, Türkiye'deki mezbahaların büyük bölümünün belediye mezbahaları olduğunu belirterek, "Bunların teknik ve minimal teknolojik altyapıları hijyenik bir üretim yapmaya müsait değil" dedi.
Erol, bakanlık tarafından Antalya’da düzenlenen "Resmi Veteriner Hekimlerin Eğitimi Toplantıları"nın ikinci grubunun açılışında yaptığı konuşmada, tüm dünyada et hijyeninden kaynaklanan sağlık risklerinin çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
İnsanlarda gıda kaynaklı hastalıklarda en önemli sorununun hayvansal gıdalar olduğunu dile getiren Erol, bu gıdaların içerisinde de et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve ürünlerinin olduğunu söyledi.
Bu ürünlerin uygun olmayan koşullarda üretilmesi, işlenmesi, muhafazası veya dağıtılması aşamasında ortaya çıkabilecek risklerin önemli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Erol, şöyle konuştu:
"Ortaya çıkan sorunlar yalnızca ekonomik kayıplarla sınırlı değil. Aynı zamanda önemli hastalıkların da bizatihi kaynağı, nedeni, taşıyıcısı, bulaştırıcısı olabilir. Tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde yapılan epidemiyolojik çalışmalara baktığımızda, hayvansal gıdaların, et ve et ürünlerinin, süt ve süt ürünlerinin bu kategoride önemli yere sahip olduğunu görüyoruz. Çünkü çok sayıda insan, uygun olmayan bu tür ürünlerin tüketimine bağlı olarak hasta olmakta veya yaşamını kaybedebilmektedir. Buna ilişkin dünyada çok açık veriler var."
Uygun olmayan mezbahalar kapatılıyor
Erol, Türkiye'de birçok mezbaha bulunduğunu, bu yerlerde geçmişte yapılan et muayenelerinin resmi sıfat taşımadığını anlatarak, bu mezbahalar için 2012 yılına kadar modernizasyon planı vermeleri için süre verildiğini kaydetti.
Bu sürenin daha sonra bir yıl daha uzatıldığını ve 2013 yıl sonu itibarıyla modernizasyon planı vermeyen belli sayıda mezbahayı kapattıklarını vurgulayan Erol, şöyle devam etti:
"Modernizasyon planı veren mezbahaların denetimini ise il müdürlüklerine devrettik. Bu mezbahaların gerçekten asgari hijyenik ve teknolojik şartlara sahip olup olamayacağını tarafınızdan değerlendirilmesi lazım. Asgari şartlarda neyi kast ediyoruz. Burada ürettiğiniz ürünler herhangi bir sağlık riski oluşturmayacak. Belli standartlara uygun olacak. Bunları karşılaması lazım. Türkiye'de mezbahaların büyük bölümü belediye mezbahaları. Küçük kesim kapasitesine sahip mezbahalar. Hemen hemen birçok ilçede lokalize olmuş mezbahalar ama gelin görün ki bunların teknik ve minimal teknolojik altyapıları, hijyenik bir üretim yapmaya müsait değil."
Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2014, 18:39