Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı kaliteli olmalı

Rusya ve Kazakistan veteriner kurumlarından uzmanlar bu hafta, hayvansal ürünler üreten bazı Türk işletmelerinde denetime başladı.

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı kaliteli olmalı
GIDAVİTRİNİ - Rusya ve Kazakistan veteriner kurumlarından uzmanlar bu hafta, hayvansal ürünler üreten bazı Türk işletmelerinde denetime başladı. Bu denetim, Türk hayvansal ürünlerinin Gümrük Birliği üyesi Rusya, Kazakistan ve Belarus’a ihracatına izin vermek amacı ile organize edildi. Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Basın Dairesi Başkanı Aleksey Alekseyenko, Rusya’nın Sesi radyosuna demecinde şunu söyledi:
“Uzmanlarımız, veteriner kontrole tabi ürünleri ihraç etmek isteyen işletmeleri ziyaret edecek. Söz konusu üç süt ve üç balık işletmesidir. Bu işletmelerin, Gümrük Birliği’nin güvenlik kurallarına uyma düzeyi kontrol edilecek. Ayrıca uzmanlarımız, Türkiye veteriner hizmetlerini ziyaret ederek laboratuarlardaki çalışmalarla ilgilenecek. Çünkü söz konusu ürünlerin güvenlik denetiminin düzenli olarak bu laboratuarlarda gerçekleştirilmesi gerek. Bu ziyaretin sonuçlarına uygun olarak Türk işletmelerin, Gümrük Birliği’nin kapsamındaki tüm bölgelere ürün tedariği yapmaya izin verilen işletmeler listesine alınmasına ilişkin karar verilecek.”

Türkiye’ye eksik bir heyetle gidildi. Belaruslu uzmanlar denetime katılamadı. Aleksey Alekseyenko bu hususta şunu söyledi:
“Belarus, Türkiye’ye kendi uzmanlarını göndermedi. Anlaşılan, Türk ürünleri ile ilgilenmiyor. Birincisi, Belarus en büyük süt ürünleri üreticisidir ve ithalatla değil ihracatla ilgileniyor. İkincisi de Belarus balık kurumları, başta Kuzey Avrupa’dan balıkçılarla çalışıyor.”

Gümrük Birliğin’den uzmanlara Türk meslektaşları yardım ediyor. Aralarından sıkı ortaklık ilişkileri bulunuyor. Aleksey Alekseyenko şöyle devam etti:
“Türk Veteriner Hekimleri Birliği, işletmeler ve üretilen ürünler için garantiler veriyor. Aslında sözü geçen ürünler için veteriner sertifikası bu birlik tarafından verilecek. Bu sertifikalar ise ürünlerin tehlikesiz ve Gümrük Birliği güvenlik kurallarına uygun olduğuna dair devlet tarafından verilen garanti özelliğini taşıyor.”

Ürün güvenliği, üretici seçiminin en önemli bileşenidir. Rusya, Kazakistan ve Belarus sağlık organları, birliğe giren tüm ürünlerin kalitesini büyük bir titizlikle kontrol ediyor. Olası tehlike halinde hızlı bir şekilde yaptırımlar uygulanıyor.

Rusya, et ithalatında sert sağlık engelleri sürdüğü için sıkça eleştiriliyor. Ancak Alekseyenko, Rusya için ürün kalitesi ve güvenliği kontrolünün bir numaralı öncelik olduğunu belirtti.

Rusya daha önce ABD’den tavuk, Avustralya’dan sığır ve koyun eti ve Norveç’ten balık ithalatına yaptırımlar uygulamıştı. Bu hafta başlarında ise Gümrük Birliği, Yeni Zelanda süt devi Fonterra’nın süt ürünlerine geçici bir yasak koydu. Fonterra, tehlikeli ürünleri tedarik etmekle suçlanıyor.

Türk üreticileri, Gümrük Birliği’ne sevkiyat iznini aldıktan sonra ürünlerinin güvenli olması gerektiğini unutmamalı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52