Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı"nın Sanayi Komisyonu'ndaki görüşmelerine katıldı. Burada kanun tasarısıyla ilgili bilgiler veren Bakan Yazıcı, tasarının tüketiciyi korumak için hazırlandığını belirtti. Bu kanunun 76 milyon tüketiciyi ilgilendirdiğine dikkat çeken Yazıcı, "Kısacası tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılıyor" diye konuştu.
9 kısım ve 87 maddeden oluşan "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı" ile değişen yeni satış yöntemleri karşısında tüketici hakları korunuyor. Bürokratik işlemlerin azaltılmasının da amaçlandığı tasarıda ayrıca, tüketici sözleşmelerinin en az 12 punto büyüklüğünde ve okunabilir şekilde düzenlenmesi öngörülüyor. Tasarıya göre sözleşmede öngörülen koşullar sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemeyecek ve tüketiciden haksız olarak ek bir bedel talep edilemeyecek.
Tasarının ön ödemeli konut satışlarını düzenleyen bölümünde de yenilikler yer alıyor. Buna göre, yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapılamayacak. Tüketici kredisi konusunda ise kredi sözleşmesi imzalanmadan önce tüketici sözleşme şartları ile ilgili olarak bilgilendirilecek. Ayrıca, tüketicilerin tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün içinde cayma hakkı getiriliyor.
Tüketicinin en çok mağduriyet yaşadığı kapıdan satışlara da Bakanlık yeni düzenlemeler getiriyor. Yeni kanun tasarısına göre iş yeri dışında satış yapacaklar, mevcut uygulamada olduğu gibi bakanlıktan 'Yetki Belgesi' almak zorunda kalacak. İş yeri dışında kurulan sözleşmeler imzalanmadan önce tüketici sözleşme şartları ile ilgili bilgilendirilecek. Mevcut 7 günlük cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılacak. Satıcı ve sağlayıcı yükümlülüklere aykırı davranırsa, tüketici cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreyle bağlı olmayacak.
Tüketiciye "hak arama" kolaylığı sağlanıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı ile tüketicilerin hak arama yollarının kolaylaştırıldığını söyledi.
YORUM EKLE
1
Fırınlara Ramazan kontrolleri başladı!
2
"Engelsiz hayat" için atık yağları atmayın
3
Üretici çok ama ekmek tüketimi azalıyor!
4
Ramazan için hoşaf malzemesi yok satıyor
5
Ekmek üretiminde kurallar dikkate alınıyor mu?
6
Fındıkta kuraklık riski korkutuyor
7
Ramazan pidesine kepek zorunluluğu yok
8
Bu da 'en hızlı çay içme' yarışması
9
Orta direğin ramazan tatlısı: Tulumba
10
Turşu ve ev yapımı salçaya dikkat!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11