Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, sütte anlık takip sistemine geçeceklerini belirterek, "Ulusal süt kayıt sistemindeki veriler artık aylık değil, anlık gelecek. Türkiye'de, hangi ilde, hangi köyde, hangi üretici ne kadar süt üretiyor anlık olarak takip edilebilecek" dedi.
Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birliğin, 2005 yılından bu yana Türkiye'de süt üretim planlamasının yapılması, pazara geçerli normlar ve standartlarda ürün sevk etmek, süt ürünleriyle ilgili her türlü kaydı tutmak ve üreticilerin hak ve hukuklarının korunması noktasında faaliyet gösterdiğini anlattı.
Türkiye genelinde 450 bin üyelerinin olduğunu vurgulayan Koyuncu, Birliğin kurulduğu dönemde Türkiye'de sütle ilgili bir veri tabanının bulunmadığını gördüklerini anlatan Koyuncu bu kapsamda, Türkiye'de süt kayıt sisteminin kurulması için çalışmalara başladıklarını ve sistemin 2009 yılında faaliyete geçtiğini ifade etti.
Türkiye'de Ulusal Süt Kayıt Sistemi faaliyete geçmeden önce kayıtlı süt miktarının 1,2 milyon ton olduğunu, sistemin kurulmasından sonra şu anda bu rakamın 7,5 milyon tona ulaştığını söyledi.
Koyuncu, "Artık biz hangi bölgede, hangi ilde, hangi ilçede, hangi köyde ne kadar inek sütü ne kadar keçi sütü, koyun sütü ürettiğini biliyoruz. Tarım Bakanlığı ile bir protokol yaptık ve bir sivil toplum örgütü olarak bu görevi üstlendik. Bu veriler bize geliyor biz de Bakanlığa ve TÜİK'e veriyoruz" diye konuştu.
Üreticilere verilen destekler kayıt dışılığı azaltıyor
Ulusal kayıt sistemiyle kayıt altına alınan sütten ülkenin maliyesine yıllık kazandırdıkları tutarın 1,4 milyar lira olduğuna dikkati çeken Koyuncu, şunları kaydetti:
"Nasıl oluyor bu rakam? 1,2 milyon ton kayıtlı süt varken, şimdi kayıtlı rakam 7,5 milyon ton. Biz bu kayıt dışılığı daha da kayıt altına alacağız. Bu noktada bize Maliye Bakanlığı yardımcı olursa seviniriz. Esasen köylüye, çiftçiye litre başına verilen desteklemede bir lira verirlerse 2,5 lira olarak devlete geri dönüyor. Çiftçiye ve üreticilere verilen desteklerle kayıt dışılık ortadan kalkıyor ve ülkeye çok ciddi anlamda bir vergi geliri sağlanıyor. Biz bu konuda tüm verilerimizi Maliye Bakanlığı ile paylaşmaya hazırız."
"Anlık takip" sistemine geçiliyor
Koyuncu, yeni bir çalışma başlatarak, ulusal kayıt sisteminde "anlık takip" sistemine geçeceklerini bildirirken, buna ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir ay önce bir protokol imzaladıklarını belirtti.
Bu çalışma ile Ulusal Süt Kayıt sistemine verilerin artık aylık değil, anlık geleceğini anlatan Koyuncu, "Bu ülkede şu saatte, şu dakikada, hangi bölgede hangi ilde, hangi köyde, hangi üretici ne kadar süt üretiyor bu bir düğmeye basıldığında görülebilecek, anlık olarak takip edilebilecek" dedi.
Sistem üzerinde 1,5 yıldan bu yana çalıştıklarını ifade eden Koyuncu, çok yakın sürede bakanlıkla bu sistemi tanıtacaklarını söyledi.
Sistemin işleyişi hakkında da bilgi veren Koyuncu, 450 bin kayıtlı süt üreticisine süt kartı vereceklerini, çiftlikte üretilen sütün, sütü toplayan kişilerce bu karta okutturulacağını, karttaki bilgilerin de anında ilçe birliğine, ilçe birliğinden merkez birliğine ve bakanlığa ulaşacağını kaydetti. Sistem sayesinde sütün üretilmesinden, toplanmasına ve sanayiye götürülmesine kadar izlenebildiğini ifade eden Koyuncu, bölgeler, iller, ilçeler, köyler, toplayıcılar, soğutma tankları ve üreticiler düzeyinde her türü kaydı tutularak istatistik bilgilere erişimin sağlanabildiğini söyledi.
Verilerden Bakanlığın yanı sıra TÜİK'in de yararlanabileceğine dikkati çeken Koyuncu, sistemin hiç bir yanlışlığa izin vermediğini söyledi.
Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ulusal süt kayıt sistemi ile ülkemizin üretim planlaması yapılabilmekte, bu sayede tarım ve hayvancılık politikalarının belirlenmesinde büyük katkı sağlamaktadır. Anlık takip sistemiyle müstahsil makbuzları ve faturalar kayıt altına alınmakta olup, kayıt dışılık önlenmektedir. Sistem sayesinde ayrıca altyapı sağlamlaşıyor, planlama ve pazarlamaya hizmet ediyor, kalite standartları gelişiyor, veri kaçakçılığı önleniyor, üreticinin kaybı engelleniyor, kamuya veri tabanı oluşturuluyor."
"Kırgızistan'da da bu sistemi kuracağız"
Kırgızistan'da Türkiye'de kurdukları ulusal süt kayıt sisteminin beğenildiğini ve kendilerine talep geldiğini ifade eden Koyuncu, "Kurduğumuz bu ulusal süt kayıt sisteminin know-how'ını (bir şeyi yapabilme bilgisi) ihraç etmeye başladık. Kırgızistan'da da bu sistemi kuracağız. Bunun dışında Orta Asya'dan bazı ülkelerle de görüşmelerimiz var" dedi.
Sütte "anlık takip sistemi" geliyor
Ulusal süt kayıt sistemindeki veriler artık aylık değil, anlık gelecek. Hangi ilde, hangi üretici ne kadar süt üretiyor anlık olarak takip edilebilecek.
YORUM EKLE
1
Balparmak'tan Mini One hediyeli kampanya
2
Baklava AVM'leri de tatlandıracak
3
Burger King Gürcistan'a da girdi!
4
Yemekten sonra çaya veda!
5
Eker süt yeni özel UHT ambalajında
6
Bayramda kırmızı et tüketimine dikkat!
7
Yeni yüzüyle çocukları sevindirecek
8
Pınar Süt şimdi Avrupa marketlerinde
9
Selva SIAL Fuarı’nda yeniliklerini paylaştı
10
Bu bayram çok ‘tatlı’ geçecek
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11