Akdeniz'in uluslararası sularında mayıs-haziran aylarında yakalanarak Türkiye kıyılarındaki çiftliklere getirilen Orkinoslar, "Suşi" yapımında kullanılmak üzere Japonya'ya ihraç ediliyor. Yaptıkları yatırımlar ve satın aldıkları başka ülkelerin kotalarıyla orkinos pazarının önemli aktör haline gelen Türk üreticisi, orkinos ihracatını bu yıl 100 milyon dalara ulaştırmayı hedefliyor.
Japonya'nın ünlü yiyecekleri suşi ve saşiminin yapıldığı orkinoslar, bilinçsiz avlanma sebebiyle nesli tükenme tehlikesi altında olarak değerlendirilerek, Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonu'nca (ICCAT) kota kapsamında avlanmasına izin veriliyor.
İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Ambar, Akdeniz'de avlanan orkinosların Türkiye kıyılarındaki çiftliklerde 6-8 ay beslendiklerini, daha sonra da kilosu 18-19 Avro'dan Japonya'ya ihraç edildiklerini kaydetti.
Orkinos yetiştiriciliğinde 10 yıllık bir geçmişi bulunan Türkiye'nin, bu alanda son yıllarda adından önemli ölçüde söz ettirmeye başladığını belirten Ambar, ICCAT'ın Akdeniz'deki yıllık av kotasının yüzde 4'ünün Türkiye'ye tanıdığını, Türk balıkçıların 550 ton orkinos avlayabildiği söyledi. Türkiye'nin Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır'dan da orkinos ithal ettiğini ya da avlanma kotasını aldığını vurgulayan Ambar, canlı olarak ithal edilen balıkları beslediklerini, olgunlaşmalarının ardından Japonya'ya ihraç ettiklerini anlattı.
Çiftliklere alınan balıkların hasat dönemine kadar yaklaşık yüzde 50 oranında büyüdüğünü belirten Ambar, besleme sebeplerinin balığı yağlandırmak olduğunu, bu dönemde balığın ortalama yüzde 50 oranında kilo aldığını, 100 kilogramlık bir balığın hasat döneminde 150 kilograma çıkabildiğini dile getirdi. Bu balıkların Japonya'dan gelen işleme gemilerine verildiğini anlatan Ambar, yılda ortalama 75 milyon dolarlık 3 bin ton civarında ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yıl orkinos ihracat tutarının 100 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Avlanma kotası sebebiyle orkinos sektöründe ciddi bir rekabetin yaşandığını dile getiren Ambar, Türk firmalarının Fransa, İtalya ve İspanyol firmalarınca ciddi rakip olarak görülmeye başlandığını ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koymuş olduğu kriterlere göre üretim yaptıklarını ve çevre duyarlılığıyla hareket ettiklerini söyleyen Ambar, balığı balıkla beslediklerini ve farklı noktalardaki balık havuzlarını rotasyonlu sistemle kullandıklarını ifade etti.
"Suşi"nin Orkinosu Türkiye'den gidiyor
Akdeniz'in uluslararası sularında yakalandıktan sonra İzmir'deki çiftliklerde beslenen Orkinoslar, "Suşi" yapımında kullanılmak üzere Japonya'ya ihraç ediliyor.
YORUM EKLE
1
Gıdada en büyük ihracatımız Avrupa ülkelerine
2
Eylül ayında 6,7 milyon kilo incir ihraç edildi
3
Sebze ihracatçısı süpermarketlere yönelecek
4
3 yıldır İngiliz bisküvi devinin peşinde
5
Ferit Şahenk'in restoranlarına eti o verecek
6
Bu sütün litresi 60 liradan satılıyor
7
1 porsiyon makarna biftekten daha pahalı!
8
Almanlar Türk ayranından ne istiyor?
9
Siyah çay ve fındık, likapa çayını unutturdu
10
Kraliçeler "kraliçe arı" üreterek geçiniyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11