Sertifikalı tohumluk üretimi 645 bin tona çıktı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin her yıl 2.4 milyon ton sertifikalı tohumluk ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sertifikalı tohumluk üretimi 645 bin tona çıktı
Gıdavitrini - Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) 20. Olağan Genel Kurulu ve Tohumculuk Sektöründeki Yeni Trendler Toplantısı, Ankara Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Bakanlık bürokratları, TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Avrupa Tohumcular Birliği (ESA) ve Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) yetkilileri katıldı.

Tohumculuk sektörünü yakından ilgilendiren önemli konuların gündeme geldiği toplantıda bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, tohumculukla ilgili dört önemli kanun çıkarıldığını ve bunların içerisinde 5042 Sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun’un ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Sertifikalı tohumluk üretiminin ve kullanımının önemine işaret eden Mirmahmutoğulları, “Türkiye’nin her yıl 2,4 milyon ton sertifikalı tohumluk ihtiyacı var. Sınırlı kaynaklarla ve çok ciddi destekler vererek sertifikalı tohumluk üretimini 145 bin tondan 645 bin tona çıkarttık. Hem sertifikalı tohum kullanan hem de sertifikalı tohum üreten özel sektörümüze ciddi destekler vererek bu seviyeye çıktık. Dünyada, tarımda verimliliği arttırmanın en ucuz yolu sertifikalı tohum kullanmaktan geçiyor. Sertifikalı tohumla hububatta yüzde 20-25 oranında ilave verim elde ediliyor. Ancak, sertifikalı tohum üretiminde arazi yapısı bakımından sıkıntılar yaşanıyor” diye konuştu.

TOHUMCULAR AĞIR SANAYİ HAMLESİ YAPMALI
Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Genel Sekreteri Dr. Müfit Engiz tarafından yapılan sunumda da, tohumcuların ağır sanayi hamlesi yapması, AR-GE’ye önem verilmesi, desteklerin artarak devam ettirilmesi, KDV, Sigorta, Gelir Vergisi ve Enerji İndirimi gibi alanlarda ciddi desteklerin verilmesi, tohum ıslahı ve geliştirilmesi için desteklerin arttırılması gerektiği vurgulandı. Sunumda ayrıca, tohumculuk ile ilgili konularda uzman olmayan kişilerin açıklama yapmaması gerektiği de vurgulandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52