Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 3 bin dekar alanda üretilen şerbetçiotu, ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Avrupa'ya ihracat edilen ve bu nedenle Ot-Gül Kooperatifine "altın madalya" kazandıran şerbetçiotunun hasadı başladı.
1965 yılında ekimine başlanan şerbetçiotunun Türkiye'de birçok ilde denendiğini fakat en iyi otun Pazaryeri'nde yetiştiğini ve geçim kaynağı olduğunu belirten Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Kozpınar; "Hammadde olarak ürettiğimiz ve endüstriyel bitkilerden biri olan şerbetçiotu, unlu mamuller maya ve pastacılık sektöründe, ilaç sanayisinde yaygın olarak kullanılıyor" dedi.
Gerginliği azaltıcı, uykusuzluğa, iştahsızlığa ve hazımsızlığa karşı etkili olan şerbetçi otunun kilosu, Erkenci ve Ege çeşidi 5,35 lira, Erciyes 5,35 lira, Aroma ise 5,50 liradan alınıyor.
Şerbetçiotu üretimi yapan Mehmet Arı, 10 yıldır üretimini yaptıklarını ve daha kaynakları olduğunu ancak son iki yılda maliyetlerin artması ve fiyatların düşük olmasından dolayı gelir elde edemediklerini söyledi.
Sarmaşık gibi tırmanıcı özelliğe sahip olan ve yaprakları tam veya parçalı, çiçekleri açık yeşil renge sahip şerbetçiotu, Türkiye'de üretim yapan bira üreticilerine yönelik alım yapan kooperatife bağlı olarak sözleşmeli çiftçiye istihdam imkânı sağlıyor.
Şerbetçiotu altın madalya kazandırdı
Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 3 bin dekar alanda üretilen şerbetçiotu, ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.
YORUM EKLE
1
Stres bağımlılığı tetikliyor
2
Pancar üreticisine 115 milyon lira avans
3
Mısır üreticisi randevu sistemini benimsemeli
4
Bu karpuzların tadı bir başka
5
Gıda alışverişi yaparken bu sıraya dikkat!
6
Sebze ihracatını domates ve biber sırtladı
7
Dikenine aldanmayın, tam bir vitamin deposu
8
Eskişehir, süt ihracatı için hazır
9
Buluş yapanlar nakit para ile ödüllendirilsin!
10
Zeytinyağı ihracatı yüz güldürüyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12