Pirincin tahtını bulgur alacak

Türkiye’nin milli yiyeceği olarak adlandırılan ve pirince göre daha ucuz ve sağlıklı olduğu ifade edilen bulgurun, tüm dünya sofralarında yer alması için çalışma başlatıldı.

Pirincin tahtını bulgur alacak
Makarna Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın, Türkiye’nin milli yiyeceği olarak adlandırdığı ve pirince göre daha ucuz ve sağlıklı olduğunu ifade ettiği bulgurun tüm dünya sofralarında yer alması için çalıştıklarını söyledi.

Makarna Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın, Türkiye’nin milli yiyeceği olarak adlandırdığı ve pirince göre daha ucuz ve sağlıklı olduğunu ifade ettiği bulgurun tüm dünya sofralarında yer alması için çalıştıklarını söyledi. Son olarak Brezilya’ya gittiklerini anlatan Aydın, tanıtımını yaptıkları bulguru tüm dünyada mutfaklara sokarak pirincin tahtına oturtmayı hedeflediklerini kaydetti. Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010 yılında alınan bir kararla sektörel tanıtım grupları kuruldu. İhracat politikaları, stratejiler, hedef pazarlar ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde Türk ürünlerinin algısını geliştirmek ve ihracatını artırmak amacıyla kurulan gruplar arasında bulunan Makarna Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu, temel hedefini milli yiyecek olarak adlandırılan bulguru dünyaya tanıtmak olarak belirledi. Makarna Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bulgurun ihracata katkısının düşük olduğunu belirterek, grup olarak öncelikli olarak bulguru tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Bu hedef doğrultusunda başta Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gittiklerini anlatan Aydın, katıldıkları fuarlarda tanıtımını yaptıkları bulguru tattırdıklarını ve pirince alternatif olarak sunduklarını kaydetti.

Tanıtım grubunun çalışmasıyla birlikte bulgurda ihracatın arttığını ancak bu artışı yeterli bulmadıklarını anlatan Surur Aydın, “Geride kalan 2013 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 40’ı aşkın ülkeye 43 milyon 366 bin dolarlık bulgur ihracatı yapıldı. Ancak bu ihracatın yüzde 80’lik kısmı sadece Irak’a yapıldı. Irak’ın ardından en fazla ihracat yapılan ülke ise Ürdün. Bulgur ihracatı ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine yapılıyor. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz ve yurtdışı fuarlara katılarak bulgurun tanıtımını yapıyoruz. Bu fuarlar aracılığıyla bulguru tüm dünyaya tanıtmayı ve ihracattaki payını artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bulgur ihraç edilen ülke sayısını 40’lardan yüzlere çıkarmayı ve 43 milyon dolar olan ihracat rakamını da aynı doğrultuda yükseltmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Arjantin’deki kuraklık umut ışığı oldu
Surur Aydın, pirince oranla daha sağlıklı ve ucuz olan bulguru dünyaya tanıtma fikrinin ise Arjantin’de yaşanan kuraklık sonrası buğday açığı yaşandığını belirterek şöyle konuştu:
“Arjantin’de geçen yıl kuraklık olunca buğday sıkıntısı yaşandı ve un sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımız bu ülkeye yöneldi. Arjantin’e giden arkadaşlarımız burada ağırlıklı olarak pirinç tüketildiğini ama bulgurun bilinmediğini fark edince durumu bize iletti. Biz de yaptığımız araştırmada Güney Amerika kıtasında bulgurun tanınmadığını saptadık ve bu pazardan pay alabileceğimiz düşüncesiyle Brezilya ve Amerika’yı hedef ülkeler olarak belirledik. Brezilya ve Amerika’ya giderek bulgurun tanıtımını yaptık ve pişirterek tadına baktırıp, olumlu tepkiler aldık.”

Pirincin tahtını bulgur alacak
Türkiye’nin milli yiyeceği olan bulguru üretmekle işlerinin bitmeyeceğini, pazarlamanın şart olduğunu ifade eden Aydın, “Bulguru; hem üretecek, hem tanıtacak, hem de pazarlayacağız. Yaptığımız araştırmalar ve dolaştığımız uluslararası pazarda edindiğimiz intiba bulgurun önünün açılması yönünde. Şu anda biz bulgurun dünya piyasasına girmesini kırmızı çizgimiz olarak belirledik. Bulgur iyi bir tanıtım ve pazarlama ile pirince alternatif olacak. Bütün dünya bulguru tanımadığı için pirinç tüketiyor. Biz gittiğimiz her yerde bulgurun hem ekonomik, hem sağlıklı olduğunu anlatıyoruz. Çabalarımızın sonunda dünya pazarından hak ettiği payı alacak olan bulgurun aynı zamanda pirincin tahtına oturacağı kanaatindeyiz. Biz tanıtım grubu olarak, milli yiyeceğimiz bulgurun tüm dünya mutfakları ile sofralarında yerini alana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Aydın, ilerleyen süreçte Ortadoğu’nun yanı sıra Rusya, Brezilya ve Amerika ile çeşitli ülkelerde tanıtımını yaptıkları bulguru, Amerika kıtası, Asya Pasifik ülkeleri ile Kuzey Afrika ülkelerinde tanıtacaklarını da kaydetti.

Bulgurun faydaları saymakla bitmiyor
Dünya mutfağına girmesi için çabalanan bulgurun faydaları ise saymakla bitmiyor. B vitamini deposu olma özelliği ile sindirim ve bağışlık sistemini güçlendiren bulgur, aynı zamanda yüksek miktardaki lif ile bağırsakları düzenli çalıştırıp, hazmı kolaylaştırıyor. Hamile kadın ve çocuklar için önemli bir besin kaynağı olan bulgur, kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına da tavsiye ediliyor. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu ifade edilen ve tahıllar içerisinde en yüksek besin değerine sahip olan bulgur, doymamış yağ oranına sahip olduğu için kilo aldırmadığı gibi protein açısından zengin olduğu için doyurucu özelliği ile de ön plana çıkıyor. 

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 15:06

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52