Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretim fazlası bulunan patatesin tüketimi ve ihracatın artırılması için Başbakanlık ve bazı bakanlıklar ile Genelkurmay Başkanlığına mektup yazdı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden yapılan açıklamada, Bayraktar'ın üretim fazlası bulunan patateste tüketimin ve ihracatın artırılması için Başbakanlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Adalet, Gümrük ve Ticaret, Milli Eğitim ile Sağlık bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığına mektup yazdığı belirtildi.
Bayraktar, mektubunda, patatesin tahıllardan sonra insan beslenmesinde oldukça önemli bir ürün olduğunu, ucuzluğu, birim alandan fazla verim sağlanması, besin değerinin yüksek oluşu, sindirim kolaylığı, endüstride farklı şekillerde kullanılması ve her çeşit iklimde yetiştirilmesi nedeniyle bugün hemen hemen bütün dünyada yetiştirildiğini ve tüketildiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından da taşıdığı ekonomik önem, besin değeri, dünyadaki açlığın ve kırsal yoksulluğun azaltılmasına sağladığı katkı dolayısıyla patatesin "gizli hazine" olarak tanımlandığını belirten Bayraktar, dünya nüfusunun giderek arttığı dikkate alındığında, doğal kaynakların korunarak, bugünkü ve gelecek kuşakların gıda güvencesinin sağlanmasında patatesin önemli bir ürün olarak ortaya çıktığına dikkati çekti.
2011-2012 üretim ve pazarlama sezonu oldukça zor geçti
Bugün gelinen noktada patates üreticilerinin başta fiyat ve pazar sorunları olmak üzere, tohumda dışa bağımlılık, ürün-sanayi entegrasyonunun yeterince gelişmemesi, yetiştirme sorunları, hastalık ve zararlılar, depolama gibi pek çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Bayraktar, mektubunda şu konulara değindi:
"Bütün bu sorunlarla başa çıkmaya uğraşan üreticilerimiz için 2011-2012 üretim ve pazarlama sezonu oldukça zor geçti. Önce 2011 Kasım ayında İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan don afeti nedeniyle patates üreticilerimiz büyük zarar gördü. Dondan zarar gören üreticilerimize dekar başına 200 lira destekleme ödemesi yapılması kararlaştırıldı. Alınan karar, üreticilerimizin kaybının bir nebze olsun telafi edilebilmesi bakımından oldukça sevindirici olmakla birilikte, bu sefer de üreticinin ürünü elinde kalmış, ürününü pazarlayamamıştır. Nevşehir ilimizde, yazlık çeşitlerin henüz piyasaya çıkmadığı, ürün arzının daraldığı bir dönem olan Nisan ayında 1 kilogram patatesin üretici fiyatı 25 kuruşa kadar geriledi. Mayıs ayında ise fiyatlar 5 kuruşa kadar düştü. Mayıs ayının sonuna gelindiğinde üretici deposunda kalan ürünü alıcı bulamadığı için döktü ya da ücretsiz dağıtmak zorunda kaldı. Bu durum piyasayı da olumsuz etkileyerek yazlık olarak adlandırılan erkenci çeşitlerde fiyatın düşmesine yol açtı"
Yemeklik patates ekimi yüzde 20 daha fazla
Ziraat odalarından edinilen bilgilere göre 2012 sezonu yemeklik patates ekiminin 2011 yılına oranla yüzde 20 daha fazla olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"İç piyasada fiyat istikrarının sağlanması bakımından artan üretimin ihracata yönlendirilmesi ve iç talebin de artırılması sağlanmalıdır.
Patates ihracatı desteklenmelidir. Bilindiği üzere diğer ülkelerle rekabet edilebilmesi, iç piyasada fiyat istikrarının sağlanması, üreticinin hak ettiği geliri elde edebilmesi bakımından ihracat iadeleri son derece önemlidir. Üreticilerimizin ürettikleri patatesi daha kolay pazarlayabilmelerinin sağlanması bakımından önümüzdeki üretim ve pazarlama döneminde taze patates için ihracat desteği verilmelidir. Patates üretimimizin ancak yüzde 2'si ihraç edildiği dikkate alındığında verilecek ihracat iadelerinin ihracatımızın artırılmasına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
İhracatın yanı sıra iç talebin de artırılması sağlanmalıdır. İç talebin artırılması için toplu gıda tüketiminin olduğu yatılı okullarda ve kışlalarda çıkarılan yemek menülerinde yüksek besleyici değere sahip patatese daha fazla yer vermek suretiyle üretimin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ekmeklere belirli oranlarda patates ilave edilmesi hem ekmeğin beslenme değerini artırmakta hem de kısa sürede bayatlamasını önlemektedir."
Bayraktar, üreticilerin önümüzdeki üretim sezonunda pazarlama sorunuyla karşı karşıya kalmamalarını teminen gerekli tedbirlerin bugünden alınmasının önem arz ettiğini, böylece üreticilerin emeklerinin zayi olmayacağı gibi üretilen ürünün de israf edilmemiş olacağını kaydetti.
Patates tüketimi için düğmeye bastılar
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, patateste tüketimin artırılması için Başbakanlık, bazı bakanlıklar ve Genelkurmay Başkanlığı'na mektup yazdı.
YORUM EKLE
1
Obez erkeklere andropoza uyarısı!
2
2014’te 80 milyar litre süt tüketilecek
3
'Mini Sera' ile 35 gün önce ürün alıyor
4
6 dilimi bir 'hap'a eşit!
5
Fındıkta fiyat şoku yaşanıyor!
6
Ekrandaki 'gıda' vaadlerine ceza yağdı!
7
Zeytin işinde de 'İş' var!
8
Etiler İnci Büfe halka açılıyor
9
Hurma fiyatlarına Ramazan ayarı!
10
Gıdanın 'çatı örgütü' GDO savunucusu çıktı!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11