Gaziantep'in merkez Oğuzeli İlçesi'nde, yöre insanının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalık biber ve patlıcanın yapımına başlandı. Her sokağında kadınların patlıcan ve biber oyduğu ilçede, haftada yaklaşık 1 milyon kurutmalık yapılıyor.
Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Oğuzeli'nde, son günlerde dolmalık biber ve patlıcanların kurutulması için yoğun şekilde çalışılıyor. Tarlalardan toplanan biberler ve patlıcanlar, vatandaşlar tarafından sokak aralarında temizleniyor ve içleri oyulduktan sonra evlerin teraslarında veya boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor. Kurumaya bırakılan patlıcanlar 2, biberler ise 4 gün sonra toplanıp iplere dizilerek dizgi haline getiriliyor.
'DOĞAL KURUTMALIK MERKEZİ'
Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, ilçenin doğal kurutmalık merkezi olduğunu söyledi. Mevsiminin gelmesiyle ilçede hummalı çalışma başladığına değinen Kaymakam Gül, "GDO'lu ürünlerin veya serada yetiştirilen hormonlu ürünlerin çok konuşulduğu bir zamanda; doğal ortamda yetişen kurutmalıklar hummalı şekilde hazırlanarak özellikle kışın sofralarda yerini alıyor. Oğuzeli bu işin merkezi konumundadır. İç piyasanın kurutmalık ihtiyacının yaklaşık üçte ikisi Oğuzeli'nden karşılanıyor" dedi.
SAĞLIK AÇISINDAN YARARLI
Kurutmalıkların insan sağlığına yararı olduğunu da belirten Kaymakam Arif Gül, "Kurutmalıklar, yemenin yanı sıra insan sağlığı içinde çok yararlı. Kansızlığa ve romatizmaya iyi gelen kurutmalıklar, kilo vermeye yardımcı oluyor. Biz bu kurutmalıkları bol bol tüketilmesini istiyoruz. Biber ve patlıcanlar, bu zamanlarda toplanarak kurutulmaya başlanıyor. Şu anda Oğuzeli'nin tüm sokakları tesis gibi. Herkes, kurutmalık yapıyor" diye konuştu.
'İHRACATA YÖNELECEĞİZ'
Kaymakam Gül, iç piyasaya satışını yaptıkları kurutmalıkları, yurt dışına da ihraç edilmesi için çalışma başlattıklarını anlattı. Kaymakam Gül, "Türkiye'nin her yerine bu kurutmalıklar gidiyor. Yurt dışına ihracat konusunda biraz eksikliğimiz var ama önümüzdeki yıllarda ihracat içinde çalışmalara başlayacağız. Oğuzeli'nde markalaşma ve paketleme konusunda da çalışmalara başlayacağız. İhracata biraz daha ağırlık verirsek şüphesiz ülke ekonomisine katkı sağlarız" dedi.
GÜNDE 5-7 TON KURUTMALIK YAPILIYOR
İlçe sakinlerinden Yunus Karaoğlu ise Oğuzeli'nde günlük olarak 5-7 ton kurutmalık yapıldığını belirtti. Karaoğlu, "Geleneksel olarak yapılan bu iş kazanç kaynağımız. Herkes bu işle uğraşır. Tarladan yaş olarak toplanan biber ve patlıcanlar önce temizlenir ve oyulur, ardından güneş altında kurutulur. Hazır hale gelen biber ve patlıcanları iç piyasaya dağıtıyoruz" diye konuştu.
Kurutmalık biber ve patlıcan sezonu başladı
Gaziantep'in merkez Oğuzeli İlçesi'nde, yöre insanının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalık biber ve patlıcanın yapımına başlandı.
YORUM EKLE
1
Domates üreticisine "tehditle senet" iddiası!
2
Sırbistan Türk balığı yemek istiyor
3
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
4
"Yunan yoğurdu"na Bakan Şimşek'ten tebrik!
5
İki bakanlığa "gıda takviyesi" için ağır suçlama
6
İstanbul Helal Expo kapılarını açtı
7
Antep fıstığı fiyatları yüzde 50 arttı
8
Çiğköftenin de imparatoru oldu
9
Dünyanın "helal ürün" talebini biz karşılayalım
10
Çeltikte 900 bin ton hasat beklentisi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11