Et fiyatlarını düşürmek için iki yıl önce ithalat kapısı açılırken, aynı sıkıntının tekrar yaşanmaması için koyun ve keçi sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu'nun hazırladığı raporda "Kurban Bayramı'nda sütçü ve etçi damızlık nitelikli dişi sığır kesiminin engellenmesi için bilinçlendirme çalışması kesintisiz sürdürülmelidir." deniliyor.
Dünya genelinde kuraklığın etkisiyle yem fiyatları artarken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaba yemde ithalat kapısını açarak süt fiyatlarını dengeleyici bir adım attı. Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu da hazırladığı raporda yaklaşan Kurban Bayramı'nda süt ineklerinin kesiminin önlenmesinin altını çizdi. 'Hayvancılığın ve Kırmızı Etin Geleceği' başlıklı raporda "Kurban Bayramı'nda sütçü ve etçi damızlık nitelikli dişi sığır kesiminin engellenmesi için bilinçlendirme çalışması kesintisiz sürdürülmelidir." tespiti yapıldı. Raporun öneriler kısmında süt fiyatlarında kalıcı istikrar sağlanması gerektiğine dikkat çekiliyor. 1 kg süt = 1kg yem dengesinin bire 1,5 oranına yükseltilmesine vurgu yapılırken, "Yüksek verimli süt inekçiliğine kota konulması alternatif olarak düşünülmeli, okul sütü uygulaması sürdürülmelidir. Genel anlamda süt ve süt mamullerinin tüketiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır." önerilerinde bulunuluyor.
Türkiye'deki et ve süt üretiminin ve geleceğe ilişkin tespitlerin yer aldığı raporda ilk dikkat çekilen tespit, küçükbaş hayvan sayısının 60 milyon adedin üzerine çıkarılması ve bunun azami ölçüde desteklenmesi gerektiği. Rapordaki bilgilere göre, Türkiye'nin coğrafi konumu, arazi şartları, bitki örtüsü ve iklimi küçükbaş hayvancılık için daha uygun. Bugün itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 12 milyon büyükbaş ve 20 milyon civarında küçükbaş hayvan bulunuyor. İthalata bağlı kalınmasının sürdürülebilir sığır eti üretimi için doğru olmadığına dikkat çekilen raporda, "Et sığırcılığı yetiştiriciliği de maliyetler açısından beklenen katkıyı sağlamayabilir. Bu nedenle devlet tarafından etçi ve kombine ırklar için ilave destek verilmektedir. Üretimin uzun vadede desteksiz sürdürülmesinin mümkün olup olmayacağı düşünülerek strateji geliştirilmelidir." deniliyor.
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu tarafından hazırlanan raporda gelecek 10 yılın sonunda kırmızı et üretiminin 2 milyon tonun üzerine çıkarılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekiliyor. Bu rakamın yüzde 30'unun küçükbaş hayvandan sağlanması önerilirken, "Ülkemizdeki kırmızı et tüketimi ile AB'deki tüketim alışkanlığı karşılaştırıldığında önemli farklılık dikkati çekmektedir. AB'de kırmızı et ihtiyacının yüzde 50'si büyükbaş hayvandan yüzde 50'si de domuzdan karşılanmaktadır. İnançlarımıza bağlı olarak domuz eti tüketemeyeceğimize göre ülkemizde domuzun yerine konulacak tek alternatif küçükbaş hayvandır." tespiti yapılıyor.
Et fiyatlarını dengelemek için neler yapılmalı?
Farklı verim kabiliyetine sahip sığır yetiştiriciliği benimsenmeli ve sığır varlığı artırılmalı.
Büyükbaş hayvancılıkta kombine ırklara belirli bölgelerde ağırlık verilmeli.
Kombine ırk damızlık yetiştiriciliğine dayalı besicilik geliştirilmeli ve özendirilmeli.
Tarımsal kooperatifleri etçi sığır yetiştiriciliği, kombine ırk sığır yetiştiriciliği, etçi koyun yetiştiriciliği, kombine ırk koyun yetiştiriciliği alanında yönlendirilmeli.
Büyük işletmeler yerine kaba yem ihtiyacını üretebilme imkânına sahip küçük ve orta ölçekli besicilik daha fazla desteklenmeli.
Besicilik işletmelerine hayvan başı asgari 1 dönüm arazi varlığı aranmalı.
Yem bitkisi üretimi cazipleştirilmeli.
Hayvan başına verilen destek kesintisiz olarak sürdürülmeli.
Gümrük vergileri ve referans fiyatlarda yapılacak artırım anında et piyasasına ve besi hayvanı fiyatlarına yansıyacağı için bu tür uygulamalardan kaçınılmalı.
Yem maliyetleri dikkatle izlenmeli ve gerektiği durumlarda müdahale edilmeli.
Hayvan pazarları, canlı hayvan borsası ve mezbahaların iyileştirme planları yapılmalı.
Her ilde, aksi takdirde stratejik önemi haiz bölgelerde yeterli kapasitede hayvan pazarı ve buna bağlı olarak canlı hayvan borsası oluşturulmalı.
Zaman
Kurban'da süt ineği kesilmesin!
Türkiye Kasaplar Federasyonu'nun hazırladığı raporda, Kurban Bayramı'nda sütçü ve etçi damızlık nitelikli dişi sığır kesiminin engellenmesi isteniyor.
YORUM EKLE
1
Rusya'da gıda fiyatları tavan yaptı
2
Antalya domatesi de marka ürünü yapacak
3
Meyve üretiminde rekor artış var
4
Üzüm ihracatına leke sürmek istiyorlar!
5
Açlık sınırı 936 lira
6
Gıda dünyası İstanbul'da buluşuyor
7
Hamsinin DNA'sına koruma
8
Bir faydası daha tespit edildi
9
Tohumculuk Fuarı kapılarını açtı
10
Çileğin başkenti Antep fıstığına yöneldi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12