Kırmızı ette zam bilmecesi!

Kırmızı etin fiyatında son günlerde yukarı doğru hareketlilik yaşanıyor. Et üreticileri, zamdan besiyici sorumlu tutuyor. Besici "ben yapmadım" diyor...

Kırmızı ette zam bilmecesi!
Besiciler, “Zam yapmadık.” diyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Osman Yardımcı ise karkas etin kilogramına 1-2 lira zam geldiğini ancak fiyat artışını vatandaşlara yansıtmadıklarını savunuyor.

Ramazan ayında indirim beklenen kırmızı etin toptan fiyatı yüzde 12 arttı. Karkas etin kilogram fiyatı 15,50 TL'den 16,70 TL'ye çıktı. Bu artış, perakendeye de yüzde 3 ile 5 arasında yansıdı. Dana kuşbaşının perakende fiyatı 1 lira artarak 25'ten 26 TL'ye, kıymanın 24'ten 25 TL'ye yükseldi. Bir hafta önce 38 lira olan dana bonfile 39 TL'ye, tranç 27'den 27,5'e TL'ye, antrikot ise 32 liradan 33 liraya çıktı. 21 lira olan dana döşün fiyatında herhangi bir değişiklik olmadı. Fiyatı sabit kalan ithal et de 13,75 liradan satılıyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) ise fiyatlarında yüzde 3 ile 4 civarında indirim yaptı. Kurumun mağazalarında kıyma 17,75, kuşbaşı 22,50 TL'den satılıyor.

ESK, Ramazan ayından önce kıymanın fiyatında 75, kuşbaşıda ise 50 kuruşluk indirim yapmıştı. İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil, karkas etin fiyatında yüzde 12 civarında artış olduğunu söylüyor. Kırmızı ete Ramazan ayının sonuna doğru talebin arttığını belirten Civil, “Karkas et fiyatları, mayıs ayından beri yükseliyor. Haziranda biraz yavaşlamıştı ancak temmuz ayında Ramazan'ın ilk haftasında tekrar artışa geçti. Kilogram fiyatı 1-1,2 TL arasında arttı.” dedi. Fiyat artışında kırmızı et üretimindeki azalmanın da etkili olduğunu ifade eden Civil, karkastaki artışın perakendeye de değişik oranlarda yansıdığını aktardı.

Sektör temsilcileri, kırmızı etteki fiyat artışında farklı düşünüyor. Üreticiler, fiyatları besicilerin artırdığını söylüyor, besiciler ise Ramazan'da zam yapmadıklarını savunuyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, besiciler olarak fiyatları artırmadıklarını, kırmızı etin mezbaha çıkışında herhangi bir artış olmadığını söyledi. Tunç, “Ramazan başında fiyat neyse şimdi de aynı. Karkas et 15,50 ile 16,70 TL arasında ama marketler fiyatları, serbest piyasa şartları çerçevesinde istedikleri gibi ayarlıyor. Bazı marketler, kampanya yaparak kıymayı 18 liraya satıyor. Et ve Balık Kurumu 17,75 TL'ye kıyma satıyor, fiyatında en ufak bir artış yok. Tüketici fiyatlara baksın, pahalı olanı almasın.” dedi.

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Mustafa Balıkçı ise fiyat artışının üreticiden değil, besicilerden kaynaklandığını ileri sürdü. Ete yoğun talep olduğu için besicilerin fiyatı artırdığını, karkasın 15 liradan 16-17 liraya çıktığını kaydeden Balıkçı, fiyatların dengelenmesi için kasaplık hayvan ithalatının yeniden açılmasını istedi. Karkasın fiyatının 18-20'ye kadar çıkabileceğini ileri süren Balıkçı, “Besiciler de maliyet artışından dolayı sattığını aynı fiyata yerine koyamamaktan şikâyetçi. Dışarıdan kasaplık dana gelirse en azından fiyatlar dengelenir.” dedi. Turizmin hareketli olduğunu, otellerin piyasadan ciddi miktarlarda et çektiğini aktaran Balıkçı, Ramazan dolayısıyla da et tüketiminin yüzde 20-30 arttığı bilgisini verdi. Mustafa Balıkçı, “Ramazan döneminde ete talep yükseliyor. İnsanlar daha uzun oruç tuttuklarından dolayı protein almak için iftarda mutlaka et yiyor.” diye konuştu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Osman Yardımcı ise, “Karkasa 1-2 lira zam geldi ama bunu vatandaşa yansıtmadık. Kıymayı geçen senenin fiyatından satıyoruz. Kasap esnafının yüzde 90'ında da fiyat aynı ancak bazı illerde fiyat farkı var.” şeklinde konuştu.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52