Döviz kurlarında yaşanan artış, ithal eti de olumsuz etkiledi. Fonun yüzde 75’e çıkarılmasıyla zaten maliyeti artan ithal etlerin, 2.56 liraya ulaşan Euro’yla Avrupa’dan ithal edilmesi olanaksız hale geldi. Karkasta kilosu 15 liraya çıkan ithal et fiyatı, 16 lira olan yerliyle neredeyse kafa kafaya geldi. Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, sektörde yaşanan istikrarsızlığın sürdüğünü belirterek, ithalatın başladığı dönemde 10.5-11 lira olan ithal etin fiyatının 14.5-15 lira seviyesine geldiğini ifade etti. Avrupa’dan et getiren şirketlerin ithalatı yavaşlattıklarını dile getiren Arslan, “Kurdaki artış sürerse bu, durma noktasına gelebilir. İthal et olmazsa da dana karkas 25 liraya fırlar. Bu da tüketiciye ulaşacak etin 50 liraya çıkacağı anlamına gelir” dedi.
KURBAN KESİLMEYECEK
Türkiye’de bu yıl kesilecek kurban sayısının azalacağını, Somali’ye bağışta bulunma fikrinin daha yaygın olduğunu kaydeden Arslan, kur artmazsa Kurban Bayramı’nda fiyatlarda çok fazla bir değişiklik beklemediklerini söyledi. Bu yıl bayramda yine Trakya’ya Avrupa’dan hayvan geleceğini anlatan Arslan, kurbana olan talebin azalmasının fiyatları düşürüp düşürmeyeceğine ilişkin sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Talep azalsa bile arz her zaman ondan aşağıda kalıyor. Türkiye’de ette yaşanan sıkıntının nedeni de zaten bu. Turist sayısı sürekli artıyor ve talebi onlar da artırıyor. Yani kurbana olan talep eksikliği fiyatları aşağı çekmez.”
BESİCİLER İŞLERİNDEN VAZGEÇTİ
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) Eski Başkanı Ali Güler, ithalatta oluşacak açığın, fiyatları artıracağını söyledi. Bunun yine ithalattan kaynaklandığını belirten Güler, “İthalat nedeniyle insanlar besicilikten vazgeçti. Şimdi ithalat olmazsa arz çok eksik kalacak ve fiyatlar artacak. O zaman da devlet yine fonları indirecek. Bu da hali hazırda var olan besicileri de bitirecek. Bu bir kısır döngü. Plan yok, program yok. O yüzden de çözülmesi mümkün değil” dedi.
ÜÇ HAFTADIR İÇ PİYASADAN ALIYORUZ, İTHALATI BIRAKTIK
Kur nedeniyle 3 haftadır ithalat yapamadıklarını anlatan Emin Arslan, özellikle kaliteli olarak bilinen Fransa ve Hollanda’daki etlerin çok pahalıya geldiğini belirtti. Polonya’dan gelen etlerin miktarının bile çok azaldığını dile getirilen Arslan, şöyle devam etti: “Avrupa ülkeleri arasında Polonya, aşağı yukarı en düşük fiyattan et alabildiğimiz bir ülkeydi. Artık o da maliyeti kurtarmıyor. İthalat yapamayanlar yine iç piyasadan almaya başlayacak; bu da fiyatları yine artıracak.” Arjantin’den çok ucuza kaliteli etin getirilmesinin mümkün olduğunu da dile getiren Arslan, ancak Arjantin’in devlet kararı olarak kemikli et satmadığını, Et ve Balık Kurumu’nun da bu nedenle oradan yapılacak et ithalatına izin vermediğini söyledi.
HT Ekonomi
İthal etle yerlinin fiyatı nasıl eşitlendi?
Yurt içindeki aşırı yükselmeye karşı ithal edilerek piyasaya ekonomik şartlarda sürülen et ürünlerinin fiyatı yerli et fiyatını yakaladı. Sebebi ise hayli dikkat çekici!..
YORUM EKLE
1
Çiftçiye borç öteleme müjdesi
2
Bayram şekeri ağzınızın tadını kaçırmasın
3
Gram hesabıyla ancak tadılır!
4
Nar üreticinin yüzünü güldürecek
5
Beyoğlu'nda şimdi de yağ kavgası çıktı
6
Canbebe Max ile maksimum temizlik
7
Damlası kaç lira dersiniz?
8
Buğday rekoltesi beklentiyi karşılayacak mı?
9
Yüzlerce 'iş' müfettişi ne iş yapacak?
10
Pınar Kido’dan muhteşem hediyeler
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:47
GÜNEŞ
08:20
ÖĞLE
13:08
İKİNDİ
15:26
AKŞAM
17:47
YATSI
19:14