Her yıl 2 milyar ekmek çöpe gidiyor

3 milyon ton un ihraç eden Türkiye'de, her yıl 2 milyar adet ekmeğin çöpe atıldığı açıklandı.

Her yıl 2 milyar ekmek çöpe gidiyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de her yıl 2 milyar adet ekmeğin çöpe gittiğini söyledi. Eker, ayrıca, Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon ton buğday unu ihraç ettiği bilgisini verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 75. kuruluş yıl dönümü nedeni ile Ankara'da gerçekleştirilen '2013 Sektör Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Eker, 'Ekmek İsrafı ve Önleme' konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerini verdi.

Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de günden güne artan bir israfın söz konusu olduğunu belirterek, "Türkiye'de her yıl 2 milyar adet ekmek çöpe gidiyor. İsraf ediliyor. Kendimize de bakacağız. Biz bunun ne kadarını engelleyebiliyoruz. Biz bu kaygı, endişe ve sorumluluk duygusu ile bu utançla toplumun dikkatini bir noktaya toplamak istedik. Ortada her yıl 1 buçuk milyar çöpe giden ekmek var. Biz bu ekmeği çöpe atmayıp tasarruf etsek, yüzlerce hastane yapıp okul inşa ederiz. Binlerce öğrenciye burs veririz. Amacımız kamuoyu bilinci oluşturmak. Herkes bu projenin hem öznesi hem nesnesidir." dedi.

Diğer yandan, buğday unu ve buğday ürünlerinin çok önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Eker, Türkiye'nin 2012 yılında 3 milyon ton buğday ürünü ihraç ettiğini kaydetti. Eker, şöyle dedi: "2 milyar dolar değerinde buğday unu ihracatı var. Türkiye, buğday unu ihracatında ya birinci ya da ikinci sırada bulunuyor. Bazen içeride ürettiğimizin fazlası yetmiyor. Biraz daha fazla ihracat yapalım diye içerideki fazlayı sattıktan sonra dünya piyasalarından alınıp dâhilde işleme rejimi kapsamında işlenip ihraç ediliyor."

Gühde 6 milyon ekmek israf ediliyor!
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da günde 6 milyon ekmeğin israf edildiğini belirterek, bu durumun ülke açısından olumsuz bir tablo olduğunu belirtti. Balcı, bu sayının 3 milyonunun fırınlardan kaynakladığını dile getirdi. Konuşmaların ardından "Ekmek İsrafı ve Önlenmesi" temalı resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren ilköğretim ve lise öğrencilerine ödülleri verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52