Gün kurusu kayısı daha iyi satılıyor

Malatya’nın dünyaca meşhur kayısısı, gün kurusu olarak daha fazla talep edildiği bildirildi.

Gün kurusu kayısı daha iyi satılıyor
Malatya'nın Darende ilçesinde 10 yıldır kayısı işiyle uğraşan Nihat Soylu, kayısıyı genelde gün kurusu olarak işleyip öyle satışa sunduğunu ifade ederek, bu yılki kayısıların çok daha güzel olması nedeniyle yine gün kurusu olarak yapıp satışa sunacağını bildirdi.Kayısı üreticisi Soylu, “Bu sergene yaklaşık 150 ton yaş kayısıyı gün kurusu yapmak üzere sergen yaptık. Bu sergenden yaklaşık olarak 30 veya 35 ton gün kurusu kayısı bekliyoruz” diyerek, piyasalardan ümitli olduğunu kaydetti.

Kayısı fiyatları tatmin etmedi
Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden olan Nevşehir’de kayısı fiyatları, üreticilerin yüzünü güldürmedi. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, uzun yıllardan beri kayısı üretiminin özellikle ilçe ve bağlı kasaba ve köylerde yoğun olarak gerçekleştirildiği Nevşehir’de kayısı üreticilerinin ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Ağaçlarından toplanılmaya başlanılan kayısının üreticiler tarafından meyve suyu fabrikalarına satıldığını ifade eden Ekiz, fabrikaların Nevşehir bölgesinde bu yıl kayısıyı kilosu 25 kuruştan üreticiden satın aldığını belirtti. Üreticilerin geçtiğimiz yıl kilosu 20 kuruştan sattığı kayısıdan dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Ekiz, “Tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan ailelerin büyük bölümünün tarla ve bahçelerinde kayısı ağaçları bulunuyor. Çiftçilerimiz her yıl yaz aylarında ağaçlarındaki bu kayısılarını toplayıp satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Ancak son yıllarda kayısı fiyatlarındaki ciddi düşüş büyük hayal kırıklığı yaşattı. Şu anda üreticiler kilosunu ancak 25 kuruştan satabiliyor. Bir bardak çayın 65 kuruş olduğu bir dönemde bu komik fiyatlardan dolayı birçok üretici ağaçlarındaki kayısıyı toplama zahmetine bile girmek istemiyor” dedi.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52