Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (BKM) faaliyetleri çerçevesinde, Gıda Güvenliği Başlangıç Çalıştayı 23-24 Eylül 2013 tarihlerinde Ankarada gerçekleştirildi.
Gıda Güvenliği Başlangıç Çalıştayının açılışı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil tarafından gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında insanın en temel ihtiyacı olan yeterli ve dengeli gıdaya erişimin her dönem en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Pakdil 2007 ve 2008 yıllarında gıda temininde ve ekonomide dünya çapında yaşanan krizler ve bunlara bağlı olarak yükselen gıda fiyatlarının, tarımı ve gıda güvenliğini yeniden ön plana çıkardığını belirtti.
Gıda güvenliğinin önemine değinen Müsteşar Yardımcısı Pakdil şöyle devam etti: Gıda güvenliği bütün dünya için olduğu kadar bölgemiz için de oldukça önemli bir konudur. Günümüzde artık ülkelerin konuyla ilgili ulusal çözümleri yeterli olmamakta, bölgesel, hatta küresel çözümlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Ekim 2012 ayında ülkemizde kurulan Bölgesel Gıda Güvenliği Koordinasyon Merkezi (BGGKM); ortak inanç, benzer kültür ve sıkı işbirliği içerisinde bulunan üye ülkelere, gıda güvenliği konusunda hizmet vermesi bakımından oldukça önemlidir. Ancak, Merkezin başarılı olabilmesi için üye ülkelerin de gayret göstermesi ve gereken katkıyı yapması gerekir. Tüm üye ülkeler işbirliğine ve iletişime açık olmalı, gerekli ve yeterli düzeyde proje geliştirmek için çaba sarf etmelidir
Çalıştayın devamında Bölgesel Koordinasyon Merkezi (BKM) Koordinatörü Ömer Özel, EİT-BKMnin işleyişi ve faaliyetleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Bölgesel Gıda Güvenliği Programının detaylı olarak gözden geçirildiği çalıştayda, ulusal ve bölgesel gıda güvenliği konuları, öncelikler ve işbirliği fırsatları tartışıldı. EİT üye ülke temsilcileri de kendi ülkelerindeki gıda güvenliğinin durumunu ve önceliklerini açıklayarak, Bölgesel Gıda Güvenliği Programı ve BKMden beklentilerini dile getirdiler.
Başlangıç Çalıştayı ve Program Yönlendirme Komitesi Toplantısına, EİT üyesi altı ülke (Kırgızistan, Tacikistan, Azerbaycan, İran, Afganistan ve Pakistan) heyetlerinin yanısıra, İslam Kalkınma Bankası (IDB), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (COMCEC), Uluslararası Kurak Alanlar Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Bakanlığımız temsilcilerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik katılım gerçekleşti.
EİT Bölgesel Koordinasyon Merkezi, FAO tarafından hazırlanan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Bölgesel Gıda Güvenliği Programı kapsamında, EİT üyesi ülkelerde gıda güvenliğinin temini için tarım ve gıda alanlarında yürütülecek proje ve çalışmaları koordine etmeyi, işbirliğini geliştirmeyi ve Bölgesel Gıda Güvenliği Programı faaliyetlerini etkin bir şekilde uygulamayı amaçlamaktadır.
Gıda Güvenliği Çalıştayı Ankarada gerçekleştirildi
Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi faaliyetleri çerçevesinde, "Gıda Güvenliği Başlangıç Çalıştayı" Ankarada gerçekleştirildi.
YORUM EKLE
1
Tüketicinin "balıkla" imtihanı!
2
Tuz Gölü'nde tuz hasadı başladı
3
Gül üreticisine destek yüzde 102 arttı
4
Sezonun ilk kestanesi 10 liradan satıldı
5
Kaynatılan sütün besin değeri azalıyor
6
Beyaz ekmeği hayatınızdan çıkarın!
7
Oğuzlar ceviz festivali başladı
8
Isırgan otu en popüler şifalı bitkiler arasında
9
Kansere karşı mantar tüketin
10
Biberonla sütten sonra su içirilmeli
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12