Et sanayi sektörü Konya'da buluşacak

“Türkiye’nin 2023 Vizyonu Et Sanayi’nden ve Et Tüketiminden Geçer” başlıklı panel kapsamında et sanayi sektörünün tüm paydaşları Konya’da buluşacak.

Et sanayi sektörü Konya'da buluşacak
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi ve Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen “Türkiye’nin 2023 Vizyonu Et Sanayi’nden ve Et Tüketiminden Geçer” başlıklı panel kapsamında et sanayi sektörünün tüm paydaşları Konya’da buluşacak. SÜ Veteriner Fakültesi’nin yanı sıra Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET BİR), Et Üreticileri Birliği (ETBİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri Konya’da ortak bir deklerasyon yayınlayacak.

KİŞİ BAŞI ET TÜKETİMİ ABD’DE 120, TÜRKİYE’DE 29 KİLO
Türkiye’de kırmızı ve beyaz et tüketimine ilişkin yazılı ve görsel medyada spekülasyonlar yapıldığını bu nedenle de Türk halkının et tüketiminde dünyanın birçok ülkesinin gerisinde olduğunu belirten SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, “Sağlıklı nesiller yetiştirmek adına Türkiye’de et tüketiminin artırılması gerekiyor. Et tüketiminin artık dünyada gelişmişlik kriteri olarak kabul edildiği günümüzde Almanya’da kişi başı et tüketimi yıllık 110 kilogram iken, ABD’de 120 kilogram, Türkiye’de ise ne yazık ki 29 kilogramdır. Bunun çok çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Türk insanının da artık dünya standartlarında et tüketebilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda hayvancılık üretim yapısının ihracat odaklı yapıya dönüştürülmesi ve rekabet gücünün artırılmasının zorunlu hale gelmesiyle et tüketiminin gelişmiş ülkeler seviyesine getirilmesi gündeme gelmiştir. Bunun yanında et sanayinin dünya piyasasında rekabet gücü kazanması bu sektörün da sanayileşmesine bağlıdır. İşte tüm bu sorunlar Türk Veteriner Hekimler Eğitimi’nin başlangıç günü olarak kabul edilen 23 Ekim günü tüm paydaşların katılımıyla Konya’da masaya yatırılacak ve paydaşlarımızın ortak imzasıyla bir deklerasyon yayınlanacak” dedi.

“ASILSIZ İDDİALAR SEKTÖRE ZARAR VERİYOR”
Kırmızı et ve kanatlı sektöründe gelişmeye ve büyümeye sekte vuran faktörlere de dikkat çeken Prof. Dr. Güner, “Et ve et ürünleri üzerine yapılan olumsuz açıklamalar vatandaşlarımızda önce duygu ve akıl tutulmasına daha sonra da ceplerinin sömürülmesine neden olmaktadır. 2005 yılında yaşanan kuş gribi paniği ile sektöre ve beyaz et tüketimine vurulan darbeler, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de hayvansal üretimde yıllardır hormon kullanımının yasak olmasına rağmen, 2004 yılında bazı basın organlarında piliçlerin yemlerine hormon katıldığı ve insan sağlığının tehdit altında olduğuna dair ortaya atılan bir takım iddialar sektöre zarar vermektedir. Kırmızı et kolesterol bakımından sürekli yerilerek, damar sertliği yüksek tansiyon vb sebeplerle ilişkilendirildi. Ancak kolesterol, damar sertliği, yüksek tansiyon, yalnızca Türkiye’de mi var? Gelişmiş ülke insanları bu sorunları yaşamıyor mu? Bu rahatsızlıkların müsebbibi sadece et ve et ürünleri mi, genetik faktörler, hareketsizlik, stres gibifaktörler söz konusu değil mi?” ifadelerini kullandı.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52