Erzurum'dan Çin'e "helal" sakatat satacak

Erzurum'dan, Çin'deki Müslümanlar için yüzde 100 helal gıda belgeli sakatat ihraç edilecek.

Erzurum'dan Çin'e
Erzurum'da faaliyet gösteren bir et entegre tesisinin yönetim kurulu başkanı Hakan Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılından bu yana faaliyetteki tesisin, Türkiye'nin en önemli tesislerinden birisi olduğunu söyledi.
Günlük büyükbaş olarak 550 kapasite, küçükbaş olarak da 3 bin 500 hayvanın kesilebildiğini anlatan Oral, "Tam bir entegre tesisiyiz. Günlük salam, sosis, kavurma, pastırma bunların hepsi ayrı ayrı 4 ton kapasiteye sahip. Tamamen fermantasyon ürünler üretebiliyoruz. 14 bin metrekare kapalı, 16 bin metre açık alana sahibiz. Orta Asya'nın en önemli tesislerinden birisidir" diye konuştu.

Tesisin hinterlant alanının bütün Türkiye'ye cevap verebilecek nitelikte olduğunu ve yurt dışına da ihracat yapacaklarını vurgulayan Oral, şunları kaydetti:
"Çin, sakatat sektöründe dünyada 33 milyar dolarlık bir ithalat hacmine sahip. Türkiye'den de ciddi anlamda ihracat yapılıyor. 'Neden Erzurum da olmasın' diyerek çalışma yaptık. Türkiye'den ithalat yapan Çinli firmalara ulaşarak, gerekli görüşmeleri yaptık. Burada incelemelerde bulundular. Gerekli protokolleri imzaladık. İlk etapta yılda 700 ton sakatat ihracat etmeyi hedefliyoruz ama önümüzdeki yıllarda bu rakam çok artacaktır. Belki de aylık 700 ton sakatat ihracat edeceğiz. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olacak. Direkt Çin'e ilk ihracatı biz yapacağız. Doğu Anadolu Bölgesi'nden de sakatatları ilerleyen safhalarda toparlamayı düşünüyoruz. Burayı bölge üssü olarak kullanmayı planlıyoruz."

"Bu lezzeti Çinliler de çok sevecektir"
Çin'e yapacakları ihracatla bölge ekonomisine de katkı sağlayacaklarını vurgulayan Oral, "Özellikle bölge insanı sakatat ürünlerinde ciddi anlamda satış problemi yaşıyor. Bölgedeki sakatatçılarımız İstanbul'a, Adapazarı'na malını satıp, pazarlamaya çalışıyor. Hem nakliye hem pazarlama anlamında çok zorlanıyor ama direk buradan ihracata başladığımızda bölgedeki sakatat satan esnafımızın da bu sorunu ortadan kalkacak" dedi.Oral, sadece Erzurum için değil Doğu Anadolu Bölgesi'nde önemli bir pazar oluşacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Sektörel olarak yurt dışına ihracat yapmamız bizim çok kısıtlı. Çünkü Türkiye'deki et fiyatları ile yurt dışındaki et fiyatlarını tutturamıyoruz. Yani Türkiye olarak ette pahalıyız biraz. İnşallah sektörel anlamda hükümetimizin de almış olduğu tedbirlerle birkaç yıl içerisinde ihracat yapan bir ülke haline geleceğiz. Üstelik bölgemizdeki sakatat ürünlerinin lezzeti de farklı. Çünkü Erzurum ve bölgedeki ot kalitesinden dolayı hayvanlarımız tamamen merada beslenerek, büyüyor. Bu lezzeti Çinliler de çok sevecektir."

Türkiye'de besicilik anlamında Erzurum'un ilk sırada olduğunu hatırlatan Oral, bölgenin et ve mamulleri üretimi ve ihracatında da ilk sırada olması gerektiğini söyledi.

"Müslüman halka yüzde 100 helal gıda ihraç edeceğiz"
Gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğünden işletme onay belgesi aldıklarına değinen Oral, şöyle devam etti:
"İşletme onay belgesini almak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu yönetmeliğe göre Avrupa normlarında olmamız gerekiyor. Bunun için de ISO-22000 ve helal gıda sertifikasını almanız gerekiyor. Bu belgeleri alabilmek için de gıda kontrol sisteminin izlenebilirlik noktasında, kestiğimiz bütün hayvanların sakatat ürünlerine varana kadar hem yüzde 100 helal olduğunu hem de tamamen veteriner kontrolünde gıda kontrolünden geçmiş olduğunu belgeliyoruz. Yüzde 100 helal ve yüzde 100 sağlıklı, hijyen zincirini bozmadan hem kesim yapmaktayız hem sevkiyat yapmaktayız. Tüketiciye böyle ulaşıyor. Çin'in belli bölgesinde Müslümanlar var. Bu Müslüman halk için de yüzde 100 helal gıda sakatat ihraç edeceğiz."

YORUM EKLE
YORUMLAR
Emrullah.salman
Emrullah.salman - 7 yıl Önce

Elimde.sakatat.var

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52