Geçtiğimiz hafta boyunca düşüşünü sürdüren tarım emtia fiyatlarında ise USDA raporunun ardından soya yağı ve buğday bir parça hareketlenirken sermaye piyasalarının da etkisiyle 11 Mayıs Cuma günü tüm tarım emtiaları topyekûn satışla serbest düşüşe geçti. Tarımsal Danışmanlık Şirketi AgriPro tarafından hazırlanan 14 Mayıs tarihli haftalık emtia raporuna göre, Londra’da bakır öncülüğünde ve Altın dahil tüm metaller geçtiğimiz hafta yine düşüşteydi. 19 emtianın sepet endeksi Thomson Jefferies/Reuters CRB, geçtiğimiz hafta yine %1,8 oranında geriledi. Öte yandan 24 emtianın sepet endeksi S&P GSCI, 22 Aralık tarihinden bu yana en düşük seviyesine gerilerken, ham petrol Atlantik’in her iki yakasında da düştü. Brent ham petrolü de Londra’da hafta boyu binde 8 düşüşle 11 Mayıs’ta 112,26 dolar varil fiyatından kapanırken, New York’ta WTI hafif ham petrol, %2,4 gibi bir haftalık gerilemeyle 96,13 dolar varil fiyatından kapandı. 14 Mayıs Pazartesi günü ise Uzakdoğu piyasalarında ham petrol yine binde 4 kadar gerilemeyle açıldı.
Tarımsal emtialarda da fiyatlar gevşedi
AgriPro analistlerinin hazırladığı rapora göre, geçtiğimiz hafta tarım emtialarında gözler ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) aylık mahsul raporlarına çevrilmişti. USDA raporu, mısır için şaşırtıcı derecede gevşek gelirken soya ve buğday ile ilgili veriler nispeten beklendiği gibi çıktı. Tüm hafta düşen tarım emtialarında USDA raporunun ardından soya yağı ve buğday bir parça hareketlenirken sermaye piyasalarının da etkisiyle Cuma günü tüm tarım emtiaları topyekun satışla serbest düşüşe geçti.
Mısır 21,3, buğday 4 dolar değer kaybetti
Geçtiğimiz haftanın tümünde Chicago vadeli işlemler borsası CME’de mısır yakın kontratta %8,2 (21,3 dolar/mt) gibi bir gerilemeyle başı çekerken soya fasulyesi %4,8 gibi bir kayıpla 1.404 cent/bu seviyesine geriledi. Böylece son 2 haftada Güney Amerika mahsulü paniğiyle fazla alınan ve 1.500 cent seviyesinin üstünü gören soya, daha gerçekçi bir seviyeye inmiş oldu. Soya yağı geçtiğimiz hafta boyu yakın kontratta ton başına 30 dolar kadar düşerken buğday da 4 dolar/mt kadar değer kaybetti.
Çin’den gelen verilerle, palm yağı fiyatları geriledi
Geçtiğimiz hafta palm yağları da sermaye piyasaları etkisinde, tüm emtialar ve ham petrolle birlikte ciddi düşüş yaşadı. Çin’den gelen olumsuz ekonomik verilerin de etkisinde gerileyen palm yağları, hafta boyu nakit piyasasında ton başına 20 dolardan fazla değer yitirirken tüccarlar, Güneydoğu Asya’da düşen üretimin fiyatları dengede tutabileceği görüşünü savundular. 11 Mayıs’ta nakit piyasasında RBD Palm yağı 20-25 dolar kadar haftalık düşüşle 1.120 dolar/mt, RBD Palm Olein ise 1.125 dolar/mt FOB seviyesinde kote ediliyordu. 14 Mayıs seansında ise BMD borsası Temmuz ayı benchmark ham pam yağı kontratı 11 Mayıs akşamına göre yine 45 ringgit ve %4 gibi bir haftalık gerilemeyle 3.225 puan seviyesinde seyretti.
Ham kanola yağı fiyatı geçen hafta 20 dolar geriledi
Geçtiğimiz hafta kanola kompleksi de zayıf seyreden sermaye piyasaları ve diğer bitkisel yağların etkisinde gerilemeler yaşadı. Avrupa ICE Euronext Liffe borsası kolza tohumu, bu sezon düşük beklenen AB kolza üretimi haberleriyle sağlam seyrederek, yakın kontratta 11 Mayıs akşamı haftayı 476 Euro/mt fiyatıyla kapattı. Ancak nakit piyasalarında yüksek Kanada kanola üretimi beklentileri ve düşen emtialarla beslenen gerilemeler yaşandı. Karadeniz menşeli kanola tohumu fiyatı geçtiğimiz hafta 5 dolar/mt kadar gerilerken 620 dolar FOB Karadeniz seviyesinde teklifsiz geçildi. Avrupa limanları teslim ham kanola yağı 11 Mayıs Cuma akşamı yine 20 dolar kadar haftalık gerilemeyle 1.275 dolar/mt FOB, seviyesinde kote edildi.
Ayçiçek Kompleksi
Geçtiğimiz hafta boyu ayçiçek kompleksi de tüm dünya piyasalarındaki gevşeklik ve Chicago etkisinde geriledi. Ayçiçek tohumu geçtiğimiz hafta yine genellikle teklifsiz geçilmekle birlikte endikatif fiyatlarda kısmi düşüş yaşandı. FOB Karadeniz limanları ayçiçek tohumunda alıcılar $610/mt satıcılar ise 620 dolar/mt seviyesinde dururken FOB Karadeniz limanları ham ayçiçek yağı 20 dolar kadar bir haftalık düşüşle Cuma akşamı 1.190 dolar/mt fiyatından kote edildi.
2012-13 sezonu dünya ayçiçek tohumu üretim tahmini 39 milyon ton
Öte yandan Hamburg’da yerleşik bitkisel yağlar piyasa analisti Oil World, 2012-13 sezonu dünya ayçiçek tohumu rekoltesini 39 milyon ton olarak tahmin etti. Oil World, Ukrayna ve Rusya yeni mahsulünü 9’ar milyon ton, toplam 18 milyon ton olarak tahmin ederken AB-27 ülkelerinde rekor, toplam 8,2 milyon ton ayçiçek üretimi öngördü. Oil World tahmininde Türkiye yeni mahsul ayçiçek üretimini de 970.000 ton olarak verdi.
Gıdahattı
Emtia fiyatlarındaki düşüş devam etti
Geçtiğimiz hafta hemen tüm emtialar, sermaye piyasalarındaki ciddi gerilemeyle birlikte yine değer kaybetti.
YORUM EKLE
1
En ideale ulaşana kadar yatırımlarımız sürecek
2
Koordinasyon toplantısı yapıldı
3
Japonlar gül lokumuna hayran kaldı
4
Kivi fındığın yerini tutar mı?
5
ONLİFE’ın ilk sayısı çıktı
6
Roko ’hayat bana güzel’ diyor
7
Beyne zarar veriyor!
8
Toprak artık petrol kadar önemli
9
Gramı bile hayat kurtarıyor
10
Migros karını artırdı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10