Dünya arıcıları Türkiye'de buluşuyor

2017 yılında yapılacak Arıcılık Kongresi için Kiev'de gerçekleştirilen oylamada 135 delegenin oyunu alan Türkiye ev sahibi olacak.

Dünya arıcıları Türkiye'de buluşuyor
Dünya Arıcılar Birliği Kongresi (Apimondia) 2017 için Kiev'de gerçekleştirilen oylamada Türkiye, ilk turda 135 delegenin oyunu alarak seçildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kiev'de gerçekleştirilen oylamada İtalya, İsveç ve Bulgaristan ile yarışan Türkiye, ilk turda 135 delegenin oyunu alarak Apimondia 2017'nin ev sahibi oldu.

Dünyanın en prestijli 10 kongresi arasında kabul edilen, Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından iki senede bir düzenlenen, arıcılık ve turizm sektörü açısından büyük önem taşıyan Apimondia Kongresi bu yıl Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapıldı. 44'üncüsü 2015 yılında Güney Kore'de yapılacak kongrenin 2017 yılında nerede yapılacağı konusunda oylama gerçekleştirildi. Oylamada, 45. Apimondia Kongresine ise ev sahipliği yapacak ülke açık ara Türkiye oldu. İtalya, İsveç ve Bulgaristan ile yarışan Türkiye, ilk turda delegelerin yüzde 65'ine denk gelen 135 oy aldı.

Lütfü Kırdar'da yapılacak
Kiev'deki kongreye katılan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin 2017 yılında Apimondia Başkanlığı'na seçilmesinden duyduğu memnuniyeti anlattı.

İstanbul'da Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nden gerçekleştirilecek etkinliğin Türkiye'ye önemli katkı sağlayacağına yönelik inancını dile getiren Yılmaz, Türkiye'nin Apimondia bayrağını 2015 yılında Güney Kore'den devralacağını ve 2017 yılında İstanbul'da dalgalandıracağını söyledi.

Yılmaz, "Apimondia arıcılığın olimpiyatıdır. İlk kez Türkiye'de yapılacak. Çok mutluyuz. 5 yıllık emeklerimizin sonucunu aldık. Türkiye'ye yakışır bir kongre olacak. Ülkemizin coğrafyası nedeniyle en yüksek katılım oranı burada olacak" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ise Türkiye'nin seçilmesini sağlayan TAB yöneticilerini tebrik etti ve duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Yetkililer, kongrenin ülke arıcılığına sağlayacağı katkıların tüm sektör paydaşları için ticari bağlantılar yapılması, arı ürünleri, makine ve alet ekipman ticaretinde uluslararası satış ve rekabet şansının yakalanması, Türkiye'de üretilen balı ve arı ürünlerini tüm dünyaya tanıtma fırsatı yaratacağına işaret etti. Yetkililer, 4 kıtadan, 80 farklı ülkeden arı yetiştiricileri, bal üreticileri, bal ve arı ürünleri, arıcılık makine, alet ve ekipmanları satan firmalar ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen kongrenin, konusu ve katılımcı sayısı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52