Dayanıklı meyveler ihracatı kolaylaştırıyor

Dünyada uluslararası pazara hitap eden çeşitler ön plana çıkıyor. Bu sebeple de dayanıklılık en önemli kriterlerden biri.

Dayanıklı meyveler ihracatı kolaylaştırıyor
Bursa siyah inciri ile kiraz üretim ve ihracatında dünya ölçeğinde önemli başarılar elde eden özel bir firma, tazeliğini uzun süre koruyabilen çeşitlerle ilgili çalışmaları sayesinde ihracat rotasını Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine çevirdi.

Üreticilerin ve kendilerinin bahçelerinde yetişen erikten kiraza, şeftaliden üzüme yüzlerce çeşit meyveyi kurdukları statla halka ve tüketiciye tattıran firma yetkilisi, erikte 90 gün, kayısıda 50 gün olan dayanıklılık süresini, kiraz için de arttırmaya çalıştıklarını söyledi.

Bursa'da kurulu meyve üreticisi bir firmanın üst düzey yöneticilerinden olan Yavuz Taner, "75 milyon zengin yalnız Çin'de mevcut ve bizim ürünlerimizin en kalitelisine talip. Çin ile belli anlaşmaların geliştirilmesi gerekiyor. Hâlihazırda Hong Kong ve Uzakdoğu bizim için şu andaki gerçek pazarımız ve zaman içinde Çin daha çok gelişecek diye bekliyoruz" dedi.

Taner, merkez Osmangazi ilçesindeki tesislerde düzenlenen "Meyve Tadım Günleri"nde bahçelerinde ürettikleri kiraz, Bursa siyah inciri, nektarin, kayısı, Japon eriği ve nar suyu gibi ürünleri bu etkinlikte tanıtımını yapmayı da istediklerini belirtti.

Erikte dayanıklılık süresi 90 gün
Yavuz Taner, “Yeni metotlarla üretilen meyve çeşitlerimiz var. Ürettiğimiz ürünleri görüntüsüyle dayanıklılığıyla farklılıklarını hep beraber paylaşmak istiyoruz. Dünya’da uluslararası pazara hitap eden çeşitler ön plana çıkıyor. Bu sebeple de dayanıklılık en önemli kriterlerden biri. Ürettiğimiz erik çeşitlerinden 90 gün dayanan ürünlerimiz var. Kayısı çeşitlerinde ise 40-50 gün dayanabilen çeşitlerimiz mevcut” diye konuştu.

Birçok tür ve çeşitteki meyvelerin fidanlarını ABD, İspanya, İtalya, Fransa, İsrail ve Güney Afrika gibi ülkelerden getirdiklerini belirten Taner, "Bunların fidanlarını ürettik ve bahçelerimize diktik. 5 bin dekar üzerinde mahsulümüz olan bahçelerimiz var ve önümüzdeki iki sene içinde bu genç ağaçlarımız bize tam verimi yapmış olacak. Yıllık 10-12 bin ton üretim kapasitesine kendi bahçelerimizden ulaşmış olacağız" dedi.

Taner ayrıca kiraz ile Bursa siyah inciri üretim ve ihracatının, en iyi öğrendikleri işlerin başında geldiğini vurguladı. Özellikle bu ürünlerin dış satımında Uzakdoğu ülkelerine yöneldiklerini anlatan Taner, yetiştirdikleri tüm ürünleri ihraç etme imkânı bulunduğunu dile getirerek, çeşit değişiklikleri ve yöntemleriyle bunları yapabileceklerini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52