Bitkisel ve hayvansal üretimde artış

Türkiye'de son 9 yılda birçok bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretiminde 2002'ye göre rekor artış kaydedildi.

Bitkisel ve hayvansal üretimde artış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, tarım sektörü, küresel krizlere ve şiddetli kuraklığa rağmen son 9 yılın 7'sinde büyüme kaydetti.

Ekonomik krizin etkisiyle 2002 yılında yüzde 2 küçülen tarım sektörü, daha sonra büyüme trendine girdi. En yüksek büyümeyi yüzde 7,2 ile 2005 yılında gerçekleştiren sektörün, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) içerisinde 2002 yılında 23,7 milyar dolar olan payı, 2011 yılında 62,7 milyar dolar büyüklüğe erişti.

Bitkisel üretimde son 9 yıllık dönemde en yüksek artış yüzde 150 ile çeltikte yaşandı. Türkiye'nin 2002 yılında 360 bin ton olan çeltik üretimi, geçen yıl 900 bin tona ulaştı.

Aynı dönemde kiraz üretiminde yüzde 109, kaysı üretiminde yüzde 106, mısır üretiminde yüzde 100, ayçiçeği üretiminde yüzde 57,1, tahıl üretiminde ise yüzde 14,2 artış sağlandı.

Hayvansal ürünlerde en yüksek üretim artışı ise yüzde 173 ile su ürünlerinde yaşandı. Su ürünlerini, yüzde 132 ile beyaz et, yüzde 79,1 ile süt, yüzde 85 ile kırmızı et üretimi izledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52