Şekerleme üreticileri, 'şekerin anavatanı' olarak bilinen Güney Amerika'ya ihracat yapabilmek için Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki gıda fuarına katıldı. Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, Türkiye ile özdeşleşen Türk lokumu ve baklavayla bu büyük pazardan pay alacaklarını söyledi.
Türk şekerleme ve şekerli mamuller ihracatçıları, Ortadoğu ve Afrika pazarının yanında Güney Amerika pazarına açılmak için faaliyetlerini sürdürüyor. Türk şekerlemesini dünyaya tanıtmak amacıyla yaklaşık bir ay önce kurulan Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu, Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki gıda fuarına katıldı. Tanıtım Grubu, başlıca şeker üreten ülkeler arasında yer alan Brezilya'ya Türk lokumu ve Türkiye'ye özgü şekerlemelerle girmeyi hedefliyor.
Tanıtım faaliyetleri için 3,8 milyon TL bütçe ayırdıklarını dile getiren Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, "Şekerin anavatanında ne yapabiliriz diye endişelerimiz vardı. Biz de inşallah Türk lokumu ve baklavasıyla beraber Türkiye ile özdeşleşmiş olan tatlıyı bir noktaya getirmiş olacağız. Bununla birlikte diğer ürünlerimizi de tanıtmış olacağız." dedi. Türk lokumunu ABD Başkanı Barack Obama'nın da içinde yer alacağı faaliyetle dünyaya tanıtmayı planlayan grup, Ortadoğu ülkelerindeki tanıtım için ise Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a teklif götürecek.
Geçen yıl 2 milyar 50 milyon dolarlık ihracat yapan Türkiye çikolata şekerleme sektörü, Güney Amerika ve diğer yeni pazarlara açılarak ihracat ağını genişletmeyi hedefliyor. Fuarda Brezilya ile ilgili değerlendirmede bulunan Zekeriya Mete, ülkede dağıtım ağı sağlanabilmesi halinde Türk şekerlemesinin fiyat konusunda problem yaşamayacağını ifade etti. Mete, "Çünkü üretim maliyetleri ve satış maliyetleri arasında ciddi bir makas var. Bu makası markette mi kaybediyor, yoksa toptancı ya da dağıtıcı şirket mi kullanıyor bunların hesabını yapacağız. Biz daha düşük fiyatlarla burada rekabet gücünü yakalayabiliriz." şeklinde konuştu. Sao Paulo'da ticaret odası başkan vekili ile yapılan görüşmede karşılıklı işbirliği üzerinde durulduğunu vurgulayan Mete, iki ülkenin ihracatçı ve üreticilerini bir araya getirecek ortak çalışma grubu kurulacağını açıkladı.
200 ülkeye ihracat yapan Türk çikolata şekerleme sektörünün en yoğun faaliyet alanı Ortadoğu ve Afrika. Bulgaristan'da ise lider ihracatçı ülke konumunda. Zekeriya Mete, küçük pazarlarda bakkal tarzı işletmelere mal satmanın yanında zincir marketlerde pahalı ürünleri tutturabilmenin önemli olduğunu vurguladı. Türk firmalarının yeni pazarlara açılma konusunda her geçen gün kendini yenilediğini ifade eden Mete, firmaların markalaşmada yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Dünya markalarının isim benzerliğini öne sürerek yaptığı şikâyetler yüzünden Türkiye'deki mahkemelerin birçok markayı iptal ettiğini ifade eden Mete şu bilgileri verdi: "Aynı tescili Avrupalı mahkemeler bize veriyor. Türk mahkemelerinin bu konudaki eksikliği var. İki üç avukatın öne sürdüğü kalın dosyalardan etkilenerek yabancı firmaların onlar üstünde markalarının oluşturduğu etkiyle beraber yerli markaların iptal kararını anında veriyor."
Şekerin anavatanına Türk lokumu ile gireceğiz
Arife Kabil - Zaman
Amerika'yı lokum ve baklava ile fethedecekler
Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, Türkiye ile özdeşleşen Türk lokumu ve baklavayla 'şekerin anavatanından' pay alacaklarını söyledi.
YORUM EKLE
1
Stresten kurtulmak için düzenli tüketin
2
Ülker Grubu medyaya mı giriyor?
3
Tüketiciye icra oyunu!
4
Türk kahvaltısını AB'ye ihraç edelim
5
İhracatta Gaziantep farkı yaşanıyor
6
Bozuk ete 5 yıl hapis talep etti
7
'En yeşil' olimpiyat yalan oldu!
8
Akşehir Kiraz Festivali başladı
9
Örnek Kaymakam'dan örnek sera eğitimi
10
Buğday üretiminde düşüş bekleniyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12