Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Dünya'da 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve biz günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Olacak iş değil" dedi.

Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor
6. Uluslararası Ekmek, Pasta Makinaları, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı'nın (IBATECH) açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Dünya'da 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve biz günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Olacak iş değil" dedi.Ankara'da ilk defa yapılan fuarın açılışında konuşan Bakan Eker, fuarda birçok yeni teknoloji ve ürünün 400 firma aracılığıyla sektör paydaşları ve toplumla buluştuğunu belirtti. Bakan Eker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı "Ekmeğini İsraf Etme Kampanyası'nın önemine değinerek, "Türkiye açısından ekmeğin ayrı bir önemi var, çünkü nimet, çünkü mübarek, çünkü aziz yani sevgili" diye konuştu. Ekmeğin hammaddesi buğdayın da Türkiye için büyük önemi olduğunu dile getiren Eker, Türkiye'nin buğdayın anavatanı olduğunu söyledi. Eker, geçen sene buğday üretiminin 20 milyon tonun üzerinde olduğunu vurgulayarak, tohumculuğun da gelişmeye devam ettiğini kaydetti.Dünyanın en büyük tohum gen bankasını Türkiye'de kurduklarını hatırlatan Eker, insanlığın geleceği için yüz binlere varan tohum çeşidini özel iklim odalarında özel basınç içerisinde sakladıklarını bildirdi. Bakan Eker, tohumda ithalatçı bir ülke iken ihracatçı bir ülke haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin 100 milyon doların üzerinde tohum ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti. Türkiye'nin buğday ihtiyacının 17,5-18 milyon ton olduğunu dile getiren Bakan Eker, Türkiye'nin 8 yıl içerisinde dünyada buğday unu ihracatında ya 1 yada 2 numara olduğunu söyledi. Eker, günde 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğini vurgulayarak, "Bizim ne örfümüze, ne kültürümüze, ne adetlerimize ne inancımıza hiç bir şekilde bir yere sığdıramadığımız bir şey bu. Bize büyüklerimiz şöyle öğretti, 'eğer yerde bir ekmek parçası görürseniz, onu alın öpün, başınızın üstüne, sonra da insanların ayaklarının altında olmayacak yüksek bir yere koyun.' Böyle bir kültürden geliyoruz, ama bugün aynı kültürün toplumu günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyor. Dünya'da 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve biz günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Olacak iş değil" diye konuştu.Ekmeğini İsraf Etme Kampanyası kapsamında her platformda ve her fırsatta bunları anlatacaklarını belirten Eker, ekmek israf etmenin Türkiye'ye maliyetinin 1,5 milyar lira oİduğunu vurguladı. Eker, bayat ekmeğin değerlendirilmesi ile ilgili bir yemek kitabı yaptırdıklarını hatırlatarak, "www.ekmekisrafetme.com" sitesinde kadınların da bayat ekmekleri değerlendirmek için yeni yemek tarifleri yazdıklarını belirtti. "Bu bir zincirdir ve zincirin her halkasında israf var" diyen Eker, restoranların, üreticilerin ve tüketicilerin ekmek israfı konusunda kendilerini sorgulamaları gerektiğini ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52