Gıdavitrini - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Dünya Çiftçi Kadınlar Günü" kutlamalarına katıldı. Bakan Eker, Bakanlık olarak kırsal kalkınma destekleri programlarında kadınlara öncelik tanıdıklarını söyledi.
Bakan Eker, Dicle Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Dünya Çiftçi Kadınlar Günü" etkinliğinde yaptığı konuşmada, dünyanın her yerinde çiftçi olmanın zor olduğunu ancak kadın çiftçi olmanın çok daha zor bir iş olduğunu söyledi. Bakan Eker. yeryüzünde çok büyük bir kesimin temel yiyecek maddesini oluşturan buğdayın ana vatanının, Diyarbakır'daki Karacadağ etekleri olduğunu belirterek, bu havzanın aynı zamanda bir çok tarımsal ürünün yetiştiği alan olduğunu ifade etti. Daha önce kadınlara sosyal hayatın yanı sıra ekonomik yaşamda da kendi kabiliyetlerini geliştirmelerini sağlayacak imkanları vermek istediklerini ancak karşılarına anayasanın "eşitlik" ilkesinin çıktığını ifade eden Bakan Eker, "Ancak bu eşitlik ilkesi adaletli bir eşitlik değildi" diye konuştu. Bakan Eker, bu nedenle 2010 yılında anayasa değişikliğinin yapıldığını anımsatarak, şunları söyledi: "Kadınlara dönük yapacağımız birtakım desteklerin eşitliği bozacağı endişesini taşımamız lazım. Onun için anayasayı değiştirdik. Kadınlara verilecek destekte 'eşitlik kuralı' bahane olamaz, gerekçe olamaz dedik. Bakanlık ve hükümet olarak kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Üyelerin tamamı kadın olan kooperatiflere öncelik tanıyıp, destekliyoruz. Başından beri yaptık, yapıyoruz. Kırsal Kalkınma Destekleri Programlarında kadınlarımızın başvurusu varsa onlara öncelik tanıyoruz. Bu yönde bürokrat arkadaşlarıma talimatım var. Kadınlar eğer üretim faaliyetinde yeteri kadar bulunmazsa gıda güvenliği daha büyük tehlike altına girer. Bu nedenle kadınlarımızın, özellikle tarımsal üretim faaliyetinde daha çok bulunması hem kırsal kalkınma için hem toplumun genel manada zenginlik ve istihdam artışına, barış ve huzuruna büyük katkı sunar. Bu nedenle kadınlarımızı proje ve programlarımızla destekliyoruz.” dedi.
Kadın yatırımcıların projelerine yüzde 50 hibe destek verdiklerini söyleyene Bakan Eker, “600 bin lira sermayesi olan yatırım projelerinin yarısını karşılıksız hibe olarak veriyoruz. Bu kapsamda 4 bin 200 tesisin yapımını tamamladık. Bunlara 42 binin üzerinde kişi çalışıyor. AB'den aldığımız fonlarla yönettiğimiz bir program var. 20 ilde kuruldu, 22 ilde de kurulma aşamasında, toplam 42 ilde olacak. Burada yine hibeler yüzde 50'dir. Buna bir madde koyduk kadın çiftçi olursa bu hibe oranı yüzde 60'a kadar çıkıyor." dedi.
Kırsal alanda yaşayan çiftçi kadınların sorunlarını çözmek, onların eğitim süreçlerine katkı sunmak, yaptıkları tarımsal faaliyeti daha verimli kılmak için bir dizi program uyguladıklarını vurgulayan Bakan Eker, "Kırsalda yaşayan çiftçi kadınlar, sosyal hayatımızın düzenlenmesinde ve geliştirilmesinde önemli aktördürler. Kadınlarımızın yaptıkları faaliyetlerin, sadece kendi aile bireylerinin değil, bütün Türkiye'nin sosyal kalkınması için de önemli bir katkı olduğunun bilinci içerisindeyiz. O nedenle onlara dönük her adımın topluma hizmet olacağını biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Eker, Türkiye'nin tarım hasılatını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardıklarını ve bunun çok önemli olduğunu söyledi. "Çünkü çiftçilik zor iş. Sizin kontrol edemediğiniz riskler var, yağmuru yağdırmak, güneş ışınlarını kontrol etmek sizin elinizde değil" diyen Eker. sözlerini şöyle sürdürdü: "Şiddetli bir kuraklık olur, tarladaki ürünümüzü olumsuz etkiler. Yapacağımız bir şey yok. 23 milyar dolar hasılat elde edilen alandan biz 62 milyar dolar elde ediyoruz. Bunu uygun destekleme politikalarıyla, uygun projelerle, bilgi ve teknoloji katmak suretiyle bu hale getirdik. AB ülkeleri içerisinde İspanya, İtalya ve Fransa'yı geçtik. Hasılamız onlarınkinden daha büyük hale geldi. Dünya ekonomisinde 16-17'nci sıradayız ama tarım ekonomisinde 7'nci sıradayız. Önümüzdekiler bizden nüfus ve toprak olarak çok büyük ülkeler. Çin, Hindistan, Brezilya ve ABD gibi büyük toprak ve nüfusa sahip ülkeler önümüzde kaldı. Biz verimliği artırmak suretiyle buraya geldik, desteklemeleri artırdık. Bu yıl 1 Ekim tarihi itibariyle Türkiye'deki çiftçi kardeşlerimin cebine nakit, karşılıksız hibe desteği olarak 7 milyar lira para ödedik.” dedi.
Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kutlandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bakanlık olarak kırsal kalkınma destekleri programlarında kadınlara öncelik tanıdıklarını söyledi.
YORUM EKLE
1
1 milyar insan yatağına aç giriyor!
2
Bilinçli Antibiyotik Kullanımı Sempozyumu başladı
3
Diversey çocuklara hijyeni öğretti
4
Doğuş Moğol mutfağını getirdi
5
Namet Helal Ürünler Fuarı’na katıldı
6
Gümrükten "kurban eti" uyarısı
7
"Elma diyarı" nar üretiminde de iddialı
8
"Yok yılı"nda kaliteli ürün sevinci
9
Bakanlık 'iç yağı'na rastlamamış
10
Gıda mühendislerinden Ankara çıkarması
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12