Geçen yüzyılın 80lı yıllarının sonunda Hazardaki Mersin balıkları dünya genelinde yaşayan Mersin balıkları sayısının yüzde 90unu oluşturuyordu. Beş Hazar devleti bu arada Rusya, Kazakistan, İran, Azerbaycan ve Türkmenistanın Mersin balığı avı için moratoryum uygulaması bu değerli balıkların popülasyonunun artırılmasına yardım edebilir.
Hazar Denizi, Mersin balıklarının tükenme tehlikesi yaşadığı Azak Denizinin yolundan ilerlemektedir. Şu an nesli tükenme tehlikesi altında olan Mersin balıkları arasında Mersin morinası, solgun Mersin balığı, beyaz Mersin balığı ve uzun burunlu Mersin balığı yer almaktadır. Bu balıklar sayısının azalmasının en önemli nedenleri geniş çaplı yasa dışı avlanmaları, Hazar Denizi bölgesinde petrol ve doğal gaz üretiminin artışı, kirli suların deniz sularıyla karışması, Mersin balıklarının üreme yerleri sayısının azalmasıdır.
Mersingiller popülasyonunun korunmasına yönelik en önemli tedbirlerden biri balık yetiştiriciliğidir. Ama Hazar Denizi Su Ürünleri Enstitüsü uzmanı Valentin Krupiy, Hazar devletlerinin şimdiye kadar bu işe bulunduğu katkının avlanan balık sayısına uygun olmadığını kaydediyor: Şu an bütün Hazar devletleri toplam olarak yaklaşık 25 milyon Mersin balığı yavrusunu yetiştirmektedir. Bu sayının asıl payı Rusyaya ait, son yıllarda 20 milyon yavru yetiştirmektedir. İranın ne kadar yetiştirdiğini bilmiyoruz. Böyle bilgiler bize vermezler. Geçmişte balık yavruları Türkmenistan haricinde İran, Azerbaycan, Kazakistan yani bütün Hazar devletleri tarafından yetiştirilirdi.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Rusya Deniz Programı Yöneticisi Konstantin Zgurovskiy, Rusyanın Mersin balığı yavruları yetiştirmesinde lider olduğunu kaydederek asıl sorunun bu çalışmaların ne kadar etkili olduğunu vurguluyor: Eskiden Mersin balıklarının yetiştirilmesi için balıklar doğadan alınırdı ve onların yakınlığı pek çok etkilemezdi. Şimdi ise yetiştirme için kullanılan balıklar birbirine yakın, yani az sayıdaki erkek ve dişilerin havyarı kullanılıyor. Bu, ciddi bir sorundur. Balık yetiştiren fabrikaların kurulması yerine Mersin balıklarının korunmasına para vermek daha mantıklı ve etkili olurdu. Çünkü buradan yasa dışı avlama ürünleri hiç bir engel görmeden piyasaya çıkarılıyor.
Mersin balıklarının korunmasıyla tüm ilgilenenler bu yıl Hazar devletlerinin Mersin balıkları avı için moratoryum uygulamasını umutla beklemektedir. Konstantin Zgurovskiynin sözlerine göre en azından beş yıllık moratoryumun yürürlüğe girmesi halinde Mersin balıklarının korunmasına önemli ölçüde yardım edecek: Maalesef, Hazar Denizi bölgesinde yasa dışı avcılık geniş ticari boyutlar ediniyor. Kaçak avcıların modern ekipmanı var, sağlam dağıtım kanalları var. Onlarla mücadele etkili şekilde yapılırsa moratoryumun uygulanması yararlı olacak. Ama tabii ki moratoryumdan başka Mersin balıklarına üreme imkanını da tanımak lazım. İkincisi, kaçak havyar ve Mersin balıklarının yenmemesi gerektiği anlayışına kavuşmalı. Pazarda satılan Mersin balığı orada hiç olmamalı çünkü bu kaçak avcılık ürünüdür. Devletlerin kolluğu ve güç yapılarının bunu özellikle kontrol etmesi gerekiyor.
Geçenlerde Türkmenistanın başkenti Aşkabatta beş Hazar devletinin temsilcileri Hazar Denizi kaynaklarının kullanılması konusunu görüştü. Rusya yine Mersin balıklarının yasa dışı avı için moratoryumun uygulanmasında ısrarlıydı. Hareket etme zamanı geldi, bu konuda etkili tedbirler bir an önce alınmalı.
turkish.ruvr.ru
Hazar'daki Mersin balıkları için umut ışığı
Son on yıl içerisinde Hazar Denizinde yaşayan Mersin balıklarının sayısı tahminlere göre 35-40 kat azaldı.
YORUM EKLE
1
Bizim Toptanın cirosu yarım milyara ulaştı
2
Afyona dev patates işleme fabrikası
3
Carlottanın renkli menüsü yenilendi!
4
İnoksandan gastronomiye anlamlı destek
5
Tetra Pak 2012 satış rakamlarını açıkladı
6
Mısır üretiminde artış beklentisi var
7
GDOlu pirinç olayında temiz rapor şoku
8
Doğada yetişen mantarlara dikkat!
9
İnci kefallerinin ilkbahar yolculuğu başladı
10
Açıkta ilk kiraz hasadı Silifkede yapıldı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11