Los Angeles'ta bulunan California Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre şeker ağırlıklı bir beslenme, düşünme yetisinde sıkıntılara yol açabiliyor. Ancak bu durumu Omega-3 yağ asitleriyle dengelemek mümkün. Araştırmacılar, deneyler sırasında şekerle besledikleri farelerin karmaşık labirentleri çözmekte zorlandıklarını gördü. Ancak hem şeker hem de Omega-3 yağ asitleriyle beslenen farelerin karmaşık labirentleri, hiç Omega-3 almayan farelerden daha iyi çözdüğü görüldü.
The Journal of Physiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yüksek miktarda şeker içeren gıdalarla beslenenlerin uzun vadede beyinlerindeki öğrenme ve bilgileri hatırlama yetileri zayıflıyor. Bu hasarı en aza indirmede ise Omega-3 yönünden zengin gıdalar yararlı olabiliyor.
Meyve değil yüksek fruktozlu mısır şurubu
Araştırmacılar, deneyde fruktoz şurubu kullanıldığını ve meyvelerdeki şekerin etkisinin araştırılmadığını belirtiyor. Deneyde konu alınan şekerli gıdalar daha çok yüksek şekerli mısır şurubu ya da yapay tatlandırıcı kullanılmış olanlar.
Uzmanlar, sağlıklı yaşamak isteyenleri tatlı yerine meyvelerle tatlandırabilecekleri yoğurt benzeri daha doğal gıdalar tüketmeye teşvik ediyor. Ceviz, keten tohumu gibi gıdaların da şekerin olumsuz etkilerini azaltmakta faydalı olabileceğinin altı çiziliyor.
Fruktoz şurubu beyni etkiliyor
Yediği gıdalar insan beyninin işleyişini etkiliyor mu? Amerikalı bilim adamları bu sorunun yanıtını aradı…
YORUM EKLE
1
İstanbul’da satılan pul biberin yarısı aflatoksinli!
2
Bir yaz rüyası gibi lezzet
3
Türkiye ATP’ye taraf oldu
4
Yeni tebliğ ‘bal’ı kurtarabilecek mi?
5
Rusya ‘domuz vebası’yla sarsıldı!
6
Cola tüketiminde ilk 10 içindeyiz!
7
Elazığspor'u bu lezzetler şampiyon yaptı!
8
Hamilelerin rejim yapması güvenli
9
Karabuğday 'çölyak'a umut oldu
10
Çirkin ve leziz bir krallık: Kaya balıkları
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12