Her yıl 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünya geneline yayılan yiyecek israfının önüne geçmek için uluslararası bir kampanya başlattı.
'LİSTE YAPIN'
UNEP tarafından başlatılan "Düşün.Beslen.Tasarruf Et. Dünyaya Verdiğin Zararı Azalt" isimli kampanya, tüketiciler, üreticiler ve işletme sahipleri için birtakım öneriler içeriyor. Kampanyada, alışverişe çıkmadan önce liste yapılması, aşırı tüketimden kaçınılması ve daha çok alışveriş yaptıran birtakım kampanyalara karşı da uyanık olunması önerilerinde bulunuluyor.
NE AMAÇLANIYOR?
BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, dünyada her yıl 1,3 milyar ton yiyeceğin çöpe atıldığına işaret ederken kampanyanın da bu yiyecek israfını büyük ölçüde azaltmayı hedeflediğini belirtti. Özellikle sanayileşmiş bölgelerde, her yıl yaklaşık 300 milyon ton yiyeceğin çöpe atıldığına ifade eden Silva, 2050'de dünya nüfusunun 7 milyardan 9 milyara çıkacağını dolayısıyla yiyecek israfını bugünden önlemek gerektiğini dile getirdi. BM, program kapsamında 2025'e kadar dünyada yiyecek israfını yarı yarıya azaltmayı planlıyor.
Sanayileşmiş ülkelerde çöpe atılan yiyecek miktarının, Sahra Altı Afrika'da evlere giren toplam yiyecek miktarından fazla olduğuna vurgu yapılırken, dünyada açlık sınırında yaşayan 830 milyon kişinin de 300 milyon ton gıdayla doyabileceği kaydedildi. Direktör, Kuzey Amerika'da ve Avrupa'da yılda ortalama 95 ila 115 kilogram yiyeceğin çöpe atıldığını ve Alt Sahra Afrika ve Asya'da da bu rakamın yılda 6 ila 11 kilogram arasında seyrettiğini söyledi.
Bu kampanya israfı bitirebilir mi?
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünya geneline yayılan yiyecek israfının önüne geçmek için uluslararası bir kampanya başlattı.

YORUM EKLE
1
Hayatta kalmanın anahtarı tarım!
2
Un üretimi için tebliğ değişikliğine gidiliyor
3
Bakan'dan ürkütücü 'takviye' açıklaması
4
Rahat olun yeni tebliğe uyarız!
5
Fındıklı çikolataya hazırız!
6
Pirinç kepeğinden "ekmek" ürettiler
7
Dünya sofralarına "maydanoz" oluyorlar
8
TÜDER'den "balık baştan kokuyor" çıkışı!
9
İKÜ tuzda domates ekecek
10
Beyaz ekmeğin zararını yeni keşfettik!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER