Avrupa'daki işlenmiş gıda ürünlerinde sığır eti olarak etiketlenen pek çok üründe at eti tespit edilmesiyle başlayan skandalın boyutlarını belirlemek için yürütülen geniş çaplı denetimlerde, numunelerin yüzde 4,66'sında at DNA'sına rastlandı.
Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen denetimlerin sonuçları Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı tarafından açıklandı.
Buna göre, AB ülkelerinde incelenen 4 bin 144 numunenin 193'ünde yani yüzde 4,66'sında at DNA'sı tespit edildi.
Sadece at etlerine yönelik bir diğer denetimde ise, 193 numunenin 16'sında, ölümcül yan etkileri sebebiyle insanlarda kullanımı yasaklanan "phenylbutazone" (buta) adlı ilacın kalıntısına rastlandı.
Denetimlerde, yasadışı olarak at eti kullanılmasına en fazla, yüzde 13'le Fransa'da, yüzde 12,5'le Yunanistan'da ve yüzde 8'le Bulgaristan'da rastlanırken, İngiltere'de incelenen 150 numunenin hiçbirinde at DNA'sı bulunamadı.
Ancak İngiltere, buta ilaç kalıntısının en yüksek çıktığı ülke oldu. İngiltere'de kesilen 836 atın 14'ünde, insanlara zararlı ilaç kalıntısı tespit edildi.
Denetim sonuçlarını değerlendiren tüketici ve sağlıktan sorumlu AB Komiseri Tonio Borg, bu skandaldan ders alarak Avrupalı tüketicilerin ve ithalatçı ülkelerin güvenini tekrar kazanmak amacıyla gıda zincirinde denetimleri güçlendirecek öneriler sunacaklarını ifade etti.
trthaber.com
At etine en çok rastlanan Avrupa ülkeleri
AB ülkelerinde patlayan at eti skandalından sonra denetimler artırıldı. İncelenen 4 bin 144 numunenin 193'ünde at DNA'sı tespit edildi.
YORUM EKLE
1
Bakan Eker'den besiciye vade müjdesi
2
Türkiye'nin 'Biber Üssü' Demre
3
Bir petek bala 10 bin lira ödediler!
4
Gıdada etiket yönetmeliği tam uygulanıyor mu?
5
Migros 7 milyar ciroyu aşmayı hedefliyor
6
Muğla'da "Bal Borsası" sevinci yaşanıyor
7
Sebze fiyatlarında düşüş müjdesi
8
Çaykur ambalaj yatırımı yapacak
9
Ekmek dünyası Bursa'da buluşuyor
10
IKEA at eti satacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10