Hindistan'ın kuzeyinde kurulan ilk süt bankası geçtiğimiz senenin Nisan ayından beri faaliyette. Ücretsiz hizmet sunan bu süt bankası, devlete bağlı hastanede açtığı klinik aracılığıyla, emziren annelerin arta kalan sütünü topluyor. Elde ettiği sütün herhangi bir hastalık taşımadığından emin olan yetkililer, kullanıma uygun olan sütü pastörize edip donduruyor.
Hindistan'da bir köyde erken doğum yapan Gauri Meena ve kocası Devilal, 1,2 kg doğan oğullarının hayatı için endişe duyuyordu.
Bunun üzerine yerel bir doktorun tavsiyesiyle çift, yeni doğmuş oğullarını alarak bölgedeki bir devlet hastanesine gitti.
Udaipur şehrinde gittikleri devlet hastanesinde çift, yeni doğmuş bebeklerinin bağışıklık sisteminin yeterince gelişmiş olmadığı için kendisinde septisemi oluştuğunu öğrendi.
Doktorlar bebeğin hayatta kalma şansının düşük olduğunu söyledi.
Hastalığı için tedavi görmeye başlayan bebeğin anne sütü içmesinin önem taşıdığını belirten doktorlar, sütün bebeğin büyüme ve güçlenme sürecini destekleyeceğini de ekledi.
22 yaşındaki anne yetersiz beslenme ve stres gibi nedenlerden dolayı yeterince sütü olmadığını fark edince çift, süt bankasına gitme kararı aldı.
Hindistan'ın kuzeyinde kurulan ilk süt bankası geçtiğimiz senenin Nisan ayından beri faaliyette.
Süt pastörize edilip donduruluyor
Ücretsiz hizmet sunan bu süt bankası, devlete bağlı hastanede açtığı klinik aracılığıyla, emziren annelerin arta kalan sütünü topluyor.
Elde ettiği sütün herhangi bir hastalık taşımadığından emin olan yetkililer, kullanıma uygun olan sütü pastörize edip donduruyor.
Süt bankasının işletmesinden sorumlu sivil toplum kuruluşu, kliniğin faaliyete girdiğinden beri 660'ın üzerinde kadının katılımıyla, 450'nin üzerinde bebeğe süt yardımında bulunduğunu aktardı.
Hastanede yoğun bakımda kalan bebek süt, bankasının sağladığı süt sayesinde bir ay sonra taburcu edildi ve Meena ailesi evine döndü.
Dünyadaki bebek ölümlerinin % 20'si Hindistan'dan
Hindistan'da bebek ölümlerinde bir azalma görülse de, dünyadaki bebek ölümlerinin % 20'si hâlâ bu ülkede.
Raporlara göre bu ölümlerin yarısından fazlasını, henüz birinci ayını doldurmamış bebekler oluşturuyor.
Doktorlar Hindistan'daki bebek ölümlerinin başlıca sebebinin düşük kiloda doğmak, iltihap, ishal ve zatürre olduğunu söylüyor.
Save the Children isimli yardım kuruluşu bu ölümleri azaltabilmek için anne sütünün büyük önem taşıdığını anlattı.
Yeni doğmuş bebekler için anne sütünün çok besleyici olduğunun altını çizen kuruluş yetkilileri, doğumdan hemen sonra bebeğin emzirilmeye başlanmasının ve altı ay boyunca da anne sütü tüketmesinin hayatı değer taşıdığını aktardı.
Bu anlatılanları Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) da destekliyor.
Öncelik hayati risk taşıyan bebeklerin
Divya Anne Sütü Bankası olarak bilinen Rajasthan Kliniği bir sivil toplum örgütü tarafından işletilmekte. 2005 yılında faaliyete başlayan bu klinik ilk açıldığında yetimhanelerdeki çocuklara öncelik veriyordu.
Devendra Agrawal isimli bir yoga gurusu, Hindistan'daki gelenekler nedeniyle, erkek çocuklarının kız çocuklarına karşı daha değerli algılanmasının, kız çocuklarının daha az emzirilmesine sebep olduğunu fark ediyor.
Bu da kız çocuklarını daha zayıf kılıyor. Ancak kısıtlı klinikte de kısıtlı miktarda süt bulunduğundan, öncelikli olarak hayatı risk taşıyan bebeklere yardım ediliyor.
Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2014, 16:42