Sağlık bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü`nün açıkladığı verilere göre günlük tuz miktarı 5 gramı geçmemeli ancak Türkiye`de günlük ortalama tuz tüketim miktarı 18.04 gram. Hipertansiyonun ve inmenin başlıca sebeplerinden bir tanesi olan aşırı tuz tüketiminin bir sebebi de bu `fazla` tuzun nerelerden alındığının bilinmemesi. Tüketilen tatlı bir bisküvide bile sanıldığından çok daha fazla tuz bulunuyor. İşte tüketirken dikkat edilmesi gereken 8 besin.
Fotogaleri için tıklayın
Kahvaltılık gevrekler Sabah tükettiğiniz hafif tatlı kahvaltılık gevreklerinizin içinde bu kadar tuz olabileceğini muhtemelen düşünmemişsinizdir ancak bir porsiyonda yaklaşık olarak 212 mg sodyum içeriyor olabilir.
Tüketilen tatlı bir bisküvide bile sanıldığından çok daha fazla tuz bulunuyor. İşte tüketirken dikkat edilmesi gereken besinler.
Domates sosu
Özellikle konserve domates sosları son derece tuzlu olabiliyor ve makarna üstüne sos eklerken çoğunlukla bu miktarın önemi farkedilmiyor. Bir kutu konserve domates sosunda ortalama 600 mg sodyum var.
Ekmek
Ekmekteki tuz miktarının düşürülmesiyle önemli bir adım atılmış olsa da dikkatli olmakta yarar var. Bir patates cipsi kadar tuzlu olmasalar da ekmek de tüketilirken tuz miktarı açısından dikkatli olunması gereken bir besin.
Kahve çeşitleri
Sabahları enerjik olmak için kahve iyi bir araç olabilir ama ancak içtiğimiz tatlı, kremalı kahveler de oldukça tuzlu. Karamelli bir kahvede ortalama 300 mg sodyum var.
Konserveler
Mısır, bezelye gibi besinlerin konserveleri de aşırı tuz tüketimine neden olabilir. Sebzelerin raf ömrünü uzatmak amacıyla içine atılan tuz miktarı artıyor ve ortalama bir kutu konserve 240 mg ile 800 mg arasında sodyum içeriyor.
Soslar
Küçük bir kase ketçup 167 mg sodyum içeriyor, aynı miktarda hardalda ise 150 mg sodyum var.
Bazı çorba türleri
Yapılan araştırmalar yemeye başlarken sebze çorbası tercih edenlerin yüzde 20 daha az kalori aldığını gösteriyor. Ancak kremalı çorbalar o kadar da masum değil. Özellikle içine koyulan et suyu ve tavuk suyu tadı veren malzemeler bu oranı artırıyor.
Tuzlu krakerler
Tuzlu krakerler cipsler kadar yağlı olmadıkları için daha masum gibi görünebilirler ancak ortalam bir paket tuzlu bisküvide 440 mg sodyum bulunuyor.
trthaber.com
Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
Sanıldığından daha tuzlular
Tüketilen tatlı bir bisküvide bile sanıldığından çok daha fazla tuz bulunuyor. İşte tüketirken dikkat edilmesi gereken 8 besin.

YORUM EKLE
1
Anı Bisküvi üretimi artırdı
2
Tahıllı ürünler için yatırım yapacak
3
Talihli anahtarını teslim aldı!
4
Ekmeğin içerisine 'enerji' kattı
5
Metro istasyonlarında büyüyecek
6
Enerji tasarruflu espresso makinesi
7
Helal potasına İkbal de girdi
8
Türkiye’nin GDO ile imtihanı!
9
Meyve mi yiyoruz, kimyasal mı?
10
Osmanlı lezzetleri ve imkânsız aşk!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER