Ülkemizde oldukça yaygın olarak yetiştirilen nane bitkisinin saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor. Yemeklerde sıkça kullandığımız su nanesi ile tıbbi olarak kullanılan nanenin ve diğer nane türlerinin tat, koku ve etkilerinin ne gibi farklılıklar içerdiğini öğrenelim. Nane ülkemizde özellikle mide ve barsak rahatsızlıklarında kullanılıyor. Kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma riskinin azaltılması için de kaynatılarak içiliyor. Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz şikayetlerini azaltmasının yanı sıra sindirim sistemindeki spazmları çözücü etkisinden de faydalanılıyor. Ayrıca nanenin etkisinden tam olarak yararlanmak için sıcak su ile demlenmesi gerekiyor.
Reflü için nane yaprağı
Reflü şikayeti olanların naneyi daha dikkatli kullanmalarında fayda var. Reflüsü olanlar nane çayı içmek yerine salata ve yemeklerin içinde nane yaprağını tüketmeyi tercih edebilirler.
Nanenin temel bileşeni olan mentol, çayından çok yağında bulunuyor. Nane yağının koklanması ile migrenin ve tansiyona bağlı baş ağrılarının azaldığı, ameliyat sonrası bulantılarının hafiflediği bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Ayrıca nane yağının haricen kullanımı artrit (eklem iltihabı) ve kas ağrıları ile migren tipi baş ağrılarının azaltılmasında oldukça etkilidir.
Diyetisyen Aysen Arıcan - Hürriyetaile
Nane ve nane yaprağı arasındaki fark
Ülkemizde oldukça yaygın olarak yetiştirilen nane bitkisinin saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor.
YORUM EKLE
1
Yaz meyve ve sebzelerini nasıl tüketmeliyiz?
2
Çukurova’da ilk buğday hasad edildi
3
En kıymetlisi çekirdeği
4
Hayrünnisa Gül iyi mantı açar
5
AB kapısını 'kayısı' ile açma teklifi
6
Su girmeyen eve doktor girer!
7
Türkiye son 10 yılın pirinç rekortmeni
8
Üniversite-Devlet işbirliği başarıyı getirdi
9
Tarımda alan küçüldü ancak verim arttı
10
Bayilik sisteminde ezberler bozuluyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12