B, C, E ve K vitamini bakımından zengin olan avokadonun faydaları hakkında Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy bilgiler verdi:
Avokado (Persea americana), anavatanı Orta Meksika olan tarçın ve kafur ağacını da içine alan bir ağaç ve bu ağacın meyvesidir. Avokado meyvesi; küre biçiminde, oval, elips ya da armut gibi eriksi tipli ve yeşil renktedir. Yenen kısımları krem sarı ya da beyazımsıdır. Taze olarak tüketilir, ayrıca yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Çok besleyicidir. Tropik iklime sahip bölgeler yanında, Akdeniz iklimine sahip bölgelerde de yetiştirilir.
AVOKADONUN FAYDALARI NELER?
* Avokadoda değişik yağlar bulunmaktadır. Avokado'nun kalorisinin %75'i yağlardan gelir, bunların çoğu tekli doymamış yağlardır.
* 100 gr’lık avokado, muza göre %35 daha fazla potasyum içerir. (Avokado: 485mg ; Muz: 358 mg).
* B, C, E ve K vitamini yönünden zengindir.
* Avokado yüksek oranda lif içerir.
* Diğer meyvelere göre daha fazla protein içerir.
* Laboratuvar araştırmalarında, yüksek tansiyona ve şeker hastalığına karşı potansiyel olarak tedavide kullanılabileceği tespit edilmiştir.
* Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
* Zengin demir içeriği ile kansızlığı önlemede yardımcıdır.
• Yüksek miktarda avokado tüketiminin düşük kan kolesterol seviyesini sağlayabileceği ön araştırmalarda tespit edilmiştir.
* Yapılan bir çalışmada 7 günlük zengin avokado diyeti sonrası yüksek kolesterol hastalarının kolesterol seviyelerinde %17 oranında düşüş olduğu, LDL (kötü huylu kolesterol) ve trigliserid seviyesinde %22 düşüş, HDL (iyi huylu kolesterol) seviyesinde %11 artış olduğu bulunmuştur.
100 gr avokadonun besin değeri
* Enerji: 160 kcal
* Karbonhidrat: 8.53 gr
* Şeker: 0.66 gr
* Lif : 6.7 gr
* Yağ: 14.66 gr
- Doymuş yağ: 2.13 gr
- Tekli doymamış yağ: 9.80 gr
- Çoklu doymamış yağ: 1.82 gr
Protein: 2 gr
C vitamini: 10 mg
Kalsiyum: 12 mg
Demir: 0.55 mg
Magnezyum: 29 mg
Fosfor: 52 mg
Potasyum: 485 mg
Çinko: 0.64 mg
Posta
Kansızlığa karşı avokado!
Pekmez, domates gibi birçok kan yapıcı meyve ve sebzenin yanı sıra avokado da kansızlığı önlüyor...
YORUM EKLE
1
Gümrükte gıdaya VİP muamelesi
2
Omega 3 okutuyor
3
Eylül geldi balık mevsimi açıldı
4
En iyi ambalajlara ödül yağdı
5
Sek'e 'Ay Yıldızlı' iki ödül
6
Okul başarısına 'hamsi' takviyesi
7
Ballı yemek tarifleri artık raflarda!
8
Barilla iPasta uygulaması artık Türkçe
9
Meyve suyu üreticileri İstanbul'da toplandı
10
Doğal lezzetler Nish Bazaar’da!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12