Laz kirazı, taflan ve Gürcü kirazı olarak da bilinen karayemişin, şeker hastalarının şifa niyetine tüketebilecekleri bir meyve olduğu belirtildi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptığı açıklamada, karayemişin, Karadeniz Bölgesi'ne has bir meyve türü olduğunu, İstanbul boğazından Hopa'ya kadarki kuşakta, kendiliğinden yayıldığını anlattı.
Kiraza benzeyen karayemişin çiçeğinden, çekirdeğinden, kabuğundan, yaprağından istifade edilebilen çok yönlü bir meyve olduğunu belirten Karadeniz, ''Karayemiş yörede halk hekimliğinde çok kullanılır. Meyve ile şeker hastaları için şifa elde ediliyor.
Karayemiş şeker hastalarının rahatlıkla yiyebildiği bir meyve. Hastaların şekerini dengeye getiriyor. Çekirdekleri öğütülerek suyu içildiğinde ise şekeri önemli ölçüde düşürdüğünü bilmekteyiz. Ancak her besinde olduğu gibi bunun da tüketimini ölçülü yapmalıyız'' dedi.
Yaprakları ezilerek elde edilen suyun mide ülseri ve bağırsak hastalıklarına da iyi geldiğini ifade eden Karadeniz, aynı zamanda karayemişin meyvelerinden ve yapraklarından elde edilen glikozitlerin öksürük şurubunda ve eczacılıkta kullanıldığının bilindiğini belirtti.
Diyabet için şifa kaynağı
Karadeniz bölgesinde taflan olarak adlandırılan karayemişin şeker hastalarının şifa olabilecek bir meyve olduğu belirtildi.
YORUM EKLE
1
Fıstık rekoltesinde sevindiren artış
2
Helal Ürünler Fuarı İstanbul'da yapılacak
3
İlk ürünler açık artırmaya çıktı
4
Kuru bezelye tüketimi artıyor
5
Fiyatı hem eli hem de cebi yakıyor!
6
Ayçekirdeği yaşlanmayı önlüyor
7
Tokyo Michelin yıldızlı restoranlarda lider
8
Şimşek Bisküvi Gıda Worldfood İstanbul’da
9
Açlık önleyici süt ürünleri katkısına onay
10
IDB Cheese Warehouse’yi aldı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12