Bayburt ve Gümüşhane yöresinde bol miktarda yetişen kuşburnunun kaynatılıp marmelat kıvamına getirildikten sonra, daire şeklinde bir kalıba dökülerek güneşte kurutulmasıyla hazırlanan ürün, yörede "kokoç" adıyla biliniyor.
Yöre halkı, C vitamini açısından zengin olan kokoça özellikle kış mevsiminde rağbet gösteriyor. Yaz mevsiminde hazırlanan ve sonbaharla birlikte satışa sunulan kokoçun soğuk algınlığına iyi geldiği belirtiliyor.
Bayburt'ta 53 yıldır baba mesleği olan aktarlığı sürdüren Yaşar Tugrul, kuşburnunun başta böbrek, basur, egzama ve şeker hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığa derman olduğunu bildiklerini ifade etti.
Serin ve karanlık ortamda uzun yıllar saklanabilen kokoçtan hoşaf, çorba ve marmelat hazırlanabildiğini belirten Tugrul, kuru şekilde de tüketilebilen kokoçun 7.5 ile 12.5 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğunu kaydetti.
Soğuk havalara karşı 'kokoç' kalkanı
Kuşburnu meyvesinin kurusundan hazırlanan "kokoç", zengin C vitamini içeriği ile yaklaşan kış mevsimine karşı ilgi görüyor.
YORUM EKLE
1
Fonksiyonel gıda talebi Omega-3'ü uçurdu
2
Gıda harcaması bir yılda yüzde 6.71 arttı
3
Bu çikolata sıcakta erimiyor!
4
Bu domatesin tadı da farklı kokusu da
5
Ülker Mintax’ı P&G’den satın aldı
6
Bu mantarın kilosu 3 bin avro!
7
Edirne'de 20 bin kişiye aşure dağıtıldı
8
Ucuz palamut tuzlanıp stoklandı
9
Hamburgerin sosunu sel aldı!
10
Toroslar'da yetişiyor Japonlar tüketiyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11