Kaşarlı tostun karşı konulmaz lezzetindeki sır ortaya çıktı. Bilim adamları, kaşar peynirinin yaklaşık 65 dereceye kadar ısıtıldığı zaman yapısını oluşturan süt proteini karışımının dağıldığını ve ortaya insanların hoşuna giden krema benzeri bir tat çıktığını belirtti.
Ancak ortaya çıkan lezzetin insanların neden hoşuna gittiği hala bir sır. Bu soruyu yanıtlamak isteyen Hollandalı bilim adamları, vanilyalı krema üzerinde araştırma yaparak, tatlının krema özelliğinin belli faktörlere dayandığını tespit etti. Bu faktörler arasında yapışkanlık, homojenlik ve tatlının kıvamıyla yüzeyinin görünümü bulunuyor.
Araştırmada yer alan Wageningen Üniversitesi’nin Gıda ve Biyo Temelli Araştırma Bölümü’nden René de Wijk, tat testinde yer alan deneklerin ağırlıklı olarak ağıza daha az yapılan kremayı beğendiğini ifade etti. Wijk, buradan yola çıkarak, aynı faktörün peynir için de geçerli olabileceğini belirtti.
“LEZZET AĞIZDAKİ ALICILARI PROGRAMLIYOR”
Sıcak peynirin ağızda oluşturduğu his de işin içine eklenince, erimiş peynirin sahip olduğu yumuşaklık, az yapışkanlık ve sıcaklığı, bu yiyeceği son derece şişmanlatıcı ve keyif verici bir zevke dönüştürüyor.
‘On Food and Cooking’ adlı kitabın yazarı olan ve yemek pişirmekle kimya arasındaki ilişkiyi konu alan ABD’li kimyager-yazar Harold McGee, bireysel öğrenmenin etkisiyle, ağzımızdaki alıcıların daha yağlı, kalori yoğunluğu bol gıdalara alışıyor olabileceğini ifade etti.
McGee, “Şişmanlık doğuştan gelen bir şey olsun olmasın, ağızdaki bu algı yiyecek tüketme alışkanlığımızı yönlendiren bir sinyal olabilir” dedi.
posta.com.tr
Kaşarlı tostun lezzet sırrı çözüldü
Yapılan araştırmaya göre, erimiş peynirin tadındaki lezzet süt proteinlerinde saklı. Peynirin lezzeti, ağzımızı yağlı ve bol kalorili yemeklere alıştırıyor.
YORUM EKLE
1
Türkiye yoğurdu üflemeden yiyecek!
2
Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kutlandı
3
1 milyar insan yatağına aç giriyor!
4
Bilinçli Antibiyotik Kullanımı Sempozyumu başladı
5
Diversey çocuklara hijyeni öğretti
6
Doğuş Moğol mutfağını getirdi
7
Namet Helal Ürünler Fuarı’na katıldı
8
Gümrükten "kurban eti" uyarısı
9
"Elma diyarı" nar üretiminde de iddialı
10
"Yok yılı"nda kaliteli ürün sevinci
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12