Elazığspor'u bu lezzetler şampiyon yaptı!

Türkiye’nin mutfak hazinelerinden çok özel lezzetleri bünyesinde barındıran Elazığ Mutfağı, sayısız ürünüyle hem göze hem mideye hitabediyor…

Elazığspor'u bu lezzetler şampiyon yaptı!

Elazığ mutfak kültürü açısından çok zengin. Yemek yenilecek kaliteli mekanlar da oldukça fazla. Bunların başında Harput'taki Ensar Restoran geliyor. Mekan, sahibinden dolayı Pirzolacı Yusuf Usta olarak da tanınıyor. Dokuz yıldır tarihi Cimşit Hamamı'nda ve avlusunda hizmet veren restoran, Yusuf Candan'nın elleriyle yaptığı pirzola, patlıcanlı söğürtme ve fileto şişleriyle meşhur. "Elazığspor'u Yusuf Usta'nın yemekleri şampiyon yaptı," esprisi bütün kentte yapılıyor. Harput'ta ikinci bir restoran da Divan. Elazığ'ın ünlü Kürsübaşı Geceleri'nin de yapılacağı bir kıl çadırı da olan Divan'ın sahibi Mustafa Uyman; yöresel yemeklerin yanı sıra, restoranı bir kültür kompleksine çevirmek niyetinde. Fakat şüphe yok ki Elazığ'ın en güzel ve en otantik yemek mekanı, Hazar Dağı üst kavşağındaki Hanımeli. Çiğdem Demirbaş'ın sahibi olduğu ve yemeklerini de yaptığı restoranda, Elazığ'ın bütün geleneksel yemekleri sunuluyor. Sayalım: Sırrım, gıllik köfte, bumbar, lobik çorbası, kelecoş, işgene, Harput köfte, patila, gömme, fodula, heside, ekşili soğan dolması, pestilli yumurta ve dolangel. Henüz iki yıllık olan mekan, ağız tadını bilenlerin favori yeri. Hanımeli'nde evlere ve işyerlerine dondurulmuş Elazığ yemekleri de servis ediliyor.  

ORCİK ALMADAN GELMEYİN
Batıda ve başka şehirlerde cevizli sucuk olarak bilinen yiyeceğin anavatanı Elazığ'dır ve Elazığlılar ona 'orcik' derler. Elazığ'da orcik ve pestil yapımı çok yaygındır. Elazığ'a yolunuz düşerse bu iki lezzeti de almadan gelmeyin. Yabani olarak yetişen ve bu aylarda toplanarak satılan ışkın da, şehrin bir başka farklı lezzeti. Pek çok yemeği yapılan ışkını da denemenizi öneririz.




KÜRSÜBAŞI GECELERİ
Urfa'nın sıra geceleri gibi Elazığ'ın da Kürsübaşı geceleri otantik bir unsur olarak yaşamaya devam ediyor. Şarkıların söylendiği, hikayelerin anlatıldığı bu geceler, bir kürsünün etrafında yapılıyor. Erkeklerin katıldığı bu gecelerde, tahtadan bir masayı andıran kürsünün altında mangal vardır. Kürsülerin üzerine iç yüzü kırmızı renk düz ve dış tarafı ise aynı yerli bezden büyük yorganlar örtülüyor ve katılımcılar bu yorganı üstüne örtüyor. Eskiden Elazığlıların tek eğlencesi olan Kürsübaşı Geceleri'nde yapılacak eğlenceler, anlatılacak fıkralar önceden planlanıyor. UNESCO'nun 'geleneksel sohbet toplantıları' kapsamında kayıt altına aldığı geceler, giderek azalıyormuş Elazığ'da.

EN ESKİ AKTİF KİLİSE 1833 YAŞINDA
Bir zamanlar Harput'ta Anadolu'nun birçok kentinde olduğu gibi Ermeniler, Rumlar ve Süryaniler yaşıyordu. Kentte şimdi sadece dört Süryani aile ile 12 Ermeni aile var. Bu yüzden sekiz kiliseden sadece biri ibadete açık, o da en eski aktif kilise olan Meryem Ana Kilisesi. MS 179 yılında yapılan kilise, Süryani cemaatinin kilisesi. Her yıl 15 Ağustos'ta bağ bozumu zamanında ayin yapılan kilisede üzümler kutsanıyor. Kilise Vakfı Başkanı Diş Hekimi İshak Tamoğlu, kilisenin aynı zamanda Hıristiyanlığın mucizevi kiliselerinden biri olduğunu söylüyor. İnançlarına göre Meryem Ana Kilisesi'nde bir gece kalınıp dua edilince, sinir hastalıkları ve kadın hastalıkları mucizevi şekilde iyileşiyormuş. Tamoğlu bu mucizeden sadece Hıristiyanların değil, Müslümanların da yararlanmak istediğini anlatıyor.
Sabah Pazar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52