Doğu Karadenizden otobüslerle büyük şehirlere gidenlerin hediyelik olarak yakınlarına götürdüğü "Çavuşlu ekmeği", hamurundan yapılan ekşi mayadan üretilmesi nedeniyle bir haftayı aşkın süre aynı tazelikte tüketilebiliyor.
Adını Görelenin Çavuşlu beldesinden alan "Çavuşlu ekmeği", uzun süre bayatlamaması, uflanmaması ve küflenmemesi gibi özellikleriyle, tüketicilerinin ekmek israfını önlüyor.
Beldede 8 yıldır ekmek ustalığı yapan Mustafa Yolcu (30), ekmeğin hamurundan elde ettikleri ekşi mayayı kullandıklarını ve bunun ekmeğin bayatlamasını önlediğini söyledi.
Yolcu, Türkiyede ekmek israfıyla ilgili kampanyaların başlatıldığını anımsatarak, "Bizim ekmeğimizin israf olma gibi bir riski yok. Ekmek israfına en büyük çözüm Çavuşlu ekmeği, bu ekmek bayatlamıyor, ufalanmıyor, küflenmiyor. Gönül rahatlığıyla bir hafta, 10 gün tüketilebiliyor. Bu sürenin ardından bayatlasa dahi küflenmiyor" dedi.
Çavuşlu ekmeği alan herkesin ekmek israfına yönelik kampanyalara destek olacağını dile getiren Yolcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çavuşlu ekmeğinin geçmişi çok eski. Yıllardır Çavuşluda yapılıyor. Yuvarlak tarzda yapılan ve bayatlamaması yönüyle öne çıkan bu ekmek ilk olarak Çavuşluda üretildi ve daha sonra tüm Türkiyeye yayıldı. Kendi ekşi mayası ayrı bir tat, ayrı bir lezzet veriyor. Diğer mayaları çok kullanmıyoruz. 2 kilogramlık bir ekmeği 5 liraya satıyoruz."
FIRIN ÖNÜNDE GÜNDE 20-25 OTOBÜS DURUYOR
Yolcu, Çavuşlu ekmeği almak için her gün şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan 20-25 otobüsün fırın önünde durduğunu ve yolcuların da bu ekmekten aldığını anlatarak, "Bu sayı yaz mevsiminde iki katına çıkıyor. Otobüslerin yüzde 80-90ı ekmek için Çavuşluda duruyor. Yurt dışına sevkıyat yapan tır şoförleri de buradan ekmek alıyor. 10 gün yolculuk yapıyorlar ve buradan aldıkları ekmekleri bu sürede taze bir şekilde tüketebiliyorlar" diye konuştu.
Şehirler arası otobüs firmasında 8 yıldır şoför olarak çalışan Neşat Ünay ise Çavuşlu ekmeğini bayatlamaması ve lezzetli olması dolayısıyla tercih ettiklerini anlattı.
EKMEĞİ HEDİYE GÖTÜREN DE VAR
İstanbulda ikamet eden Rıfkı İyidere ise 15 yıldır ailece Çavuşlu ekmeği tükettiklerini belirterek, "Hoş bir tadı var. İstanbulda oturuyorum, herkes diyor ki memleketten ekmek getir. Arabamda yer oldukça götürüyorum. Hediye olarak akrabalarıma sunuyorum. Yiyebildiğini yiyorsun, yiyemediğini dolaba koyuyorsun, bayatlamıyor" ifadelerini kullandı.
Bu da hediyelik 'ekmek'
Doğu Karadeniz'den otobüslerle büyük şehirlere gidenlerin hediyelik olarak yakınlarına götürdüğü "Çavuşlu ekmeği"nin sırrı nedir?
YORUM EKLE
1
Çin tuzuna yasak
2
Bu bağımlılık tesadüf mü?
3
Tat Japon Gıda Fuarı Foodex'te
4
Etbir'den Tarım Bakanı'na karışım ziyareti
5
Muğla'da arıcıların bahar hazırlığı başladı
6
Bunlar ömrü kısaltıyor!
7
Kendi yemediğinizi başkasına yedirmeyin!
8
Çay tiryakilerine kötü haber
9
Bal ormanları kaliteyi artıracak
10
Görme engellilere yemek tarifi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11