Bu da fındık kahvesi!

TÜBİTAK Türk kahvesi gibi pişirilen ve içeriğinde tamamen fındık olan ‘kahve’ üretti. Fındık kahvesinin yüksek proteinli ve kafeinsiz olduğu belirtiliyor.

Bu da fındık kahvesi!
TÜBİTAK, stok fazlası fındığın değerlendirilmesi amacıyla fındıktan kahve üretti. Ürün geliştirme çalışmaları devam eden yüksek proteinli ve kafeinsiz kahveyi çocuklar da içebilecek.
Üretim fazlalığı nedeniyle yıllardır stok sorunu yaşanan fındıkta bir dönem iç tüketimi artırmak için cinsel sağlık üzerindeki rolünü öne çıkaran “aganigi - naganigi” temalı reklamlar da gündeme gelmişti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Gıda Enstitüsü’nün geliştirdiği fındık kahvesi ile stok fazlası ürünlerin değerlendirilmesi amaçlanıyor. Fındık kahvesi fikrini ortaya atan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yerli ürünlerin değerlendirilmesi ve katma değeri yüksek ürün oluşturulması amacıyla fındık kahvesi geliştirildiğini söyledi. Dinçer, “Dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik ürünlerin kahvesi yapılıyor. Yüzde 75’lik oranla dünyanın en büyük üreticisi olmamıza rağmen fındık ürünlerinde çok fazla bir seçeneğimiz yok. Yurtdışında bile daha fazla çeşit var. Kahve kültürümüzü genişletme ve yerli ürünlerimize sahip çıkma adına lezzetli ve besleyici özelliği olan, yüksek protein oranına sahip fındık kahvesi ürettik. Bu yeni lezzetin büyük beğeni toplayacağına inanıyorum” dedi.

50 bin ton fındık bekliyor
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nden proje yöneticisi Dr. Ferda Seyhan ise geliştirilen ürünün fındık aroması ilaveli kahve olmadığını vurgulayarak, içeriğinde tamamen fındığın yer aldığını söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis edildiğini aktaran Seyhan, “Hem çocuklar hem de yetişkinler için yüksek protein içeriğine sahip, besleyici ve kafeinsiz, lezzetli bir içecek olan fındık kahvesi damaklarda güzel bir lezzet bırakacak. Tercihe göre süt veya su ile hazırlanabilir. Kahve kadar telvesi de lezzetli. İçinde tatlandırıcı veya aroma yok, tamamen doğal. Ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Türkiye’nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağmen fındığın tamamının satılamadığını ifade eden Seyhan, “Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürünler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandığımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını hem de posasını değerlendiriyoruz” diye konuştu.
milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52