UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne alınan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin, 18 Yaş Üzeri Bayanlar Mesir Cup Tenis Turnuvası ile yurt dışında da bilinilirliğinin artırılması hedefleniyor.
Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, yaptığı açıklamada, bu yıl 474'üncü kez düzenlenecek festivalin her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Mart tarihinde karma töreni ile başlayacağını söyledi.
Geleneksel olarak etkinliklerin son gününde yapılan saçım töreninin bu yıl seçim yasaklarına rastlaması ve etkinliklerin seçimlerin gölgesinde kalmaması amacıyla 22-27 Nisan'a ertelendiğini ifade eden Tanık, "Benzer bir durum 5 yıl önce de yaşanmıştı" dedi.
Komite tarafından alınan kararla saçım töreninin, karma töreninden bir ay sonraya alındığını kaydeden Tanık, arada kalan sürede yaklaşık 250 yabancı sporcunun katılımıyla 18 Yaş Üzeri Bayanlar Mesir Cup Tenis Turnuvası ve çeşitli etkinlikler düzenleneceğini dile getirdi.
Tanık, "Turnuvaya katılan sporcuların saçım törenini görecekleri şekilde planlama yapıyoruz. Yaklaşık 5 asırdan bu yana kutlanan festivalimiz ilk kez bu kadar geniş bir yelpazede kutlanmış olacak. Böylece önemli geleneklerimiz arasında yer alan mesir macunu festivali yabancı sporculara da tanıtılmış olacak" diye konuştu.
Etkinlikler kapsamında 5 ton mesir macunu dağıtılacağını, bunun için 200 civarında kadının geleneklere uygun olarak hazırlıklarını sürdürdüğünü anlatan Tanık, etkinliğe yurt içi ve dışından binlerce kişinin davet edildiğini sözlerine ekledi.
MESİR MACUNU
Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan ürettiği mesir macunuyla sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın emriyle halka dağıtılmasıyla gelenekselleşen mesir macununa, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu gibi malzemeler konuluyor.
Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 12:55