“Hazır Alma Kendin Yap” adlı kitap bize babaannelerimizin, anneannelerimizin unutulmaya yüz tutana çok değerli beslenme bilgilerini aktarıyor. Bir beslenme arkeoloğu diyebileceğimiz Hülya Erol geçmişin kadim bilgilerini ve sırlarını kitabında mutfak dostlarıyla paylaşıyor.
2012 yılında “AnnemMutfakta.tv Yemek Serüveni” adlı kitabı yayınlanan Hülya Erol’un ikinci kitabı “Hazır Alma Kendin Yap” 13 Ağustos Çarşamba günü (bugün), kitapçılarda yerini alıyor.
İÇERİĞİNDE MUTFAK HAFIZAMIZ VAR
Kitabın muhteviyatıyla ilgili bilgi vermesi açısından "arka kapak" yazısını okuyucularımızla paylaşıyoruz:
"Çok değil, bundan 50 sene kadar önce tüm gıdalar mevsiminde taze olarak tüketilir, kışlık gıdalarsa yaz mevsiminin sonunda hazırlanıp kilerde saklanırdı. Bu hazırlıklar sırasında komşular birbirine yardım eder; imece usulü herkesin tarhanası, salçası, yufkası, eriştesi, turşusu tamamlanırdı.
Zamanla toplumun yapısı değişti. Ninelerimizin yiyecekleri ‘eski’ diye küçümsendi. Evde yoğurt mayalamak ‘gereksiz bir uğraş’, salça yapmak ‘çok büyük bir eziyet’ haline geldi. Tarhana yoğuran, turşu kuran neredeyse kalmadı. Gıda endüstrisi “siz zahmet etmeyin, benden hazırını alın” diye reklam yaptıkça anneler inandı. Her türlü ihtiyacını market raflarından almaya başladı. Çocuklarına katkı maddeleri, kimyasallar, boyar maddeler, parfümler, zararlı yağlar ve şekerlerle hazırlanmış son moda yemekleri, reklamı en çok yapılan içecekleri verdi. Bugün, bize ‘kolaylık’ olsun diye sunulan endüstriyel gıdaların aynı zamanda ‘hastalık’ yaptığını da öğrenmiş bulunuyoruz. Anneannelerimizin tarhanasının, turşusunun kıymetini anladık. Ama bu arada, nasıl yapıldıklarını da unuttuk!
İşte elinizdeki kitap, sağlıklı beslenmek adına yemek kültüründe kendi devrimini yapmaya karar verenler için gerçek ve doğru kaynaktır! 40 seneyi aşkın bir süredir halk mutfağımız ve yemek kültürümüz üzerine araştırma yapan Hülya Erol engin birikimini, anneanneden miras tariflerini, komşu teyzelerin mutfak sırlarını, köylerimizin usullerini paylaşıyor. Bizi eski zamanların ağaç gölgeleri, üzüm asmaları, kümesten kaçırılan yumurtaları, taze pişmiş yufkaları arasında güzel bir yolculuğa çıkarıyor…"
Hayykitap tarafından neşredilen Hazır Alma Kendin Yap kitabını; Kitap Yurdu, DR, Yem Kitabevi, İnkılap, Arkadaş, Vatan Kitap, Kitapbulan ve Kibo internet sitelerinden temin etmek mümkün.
Hülya Erol kimdir?
40 seneyi aşkın bir süredir Türk halk mutfağı ve yemek kültürü konularında araştırma yapan Hülya Erol, Türk mutfağının bir adım ileriye taşınabilmesi adına önemli sıkıntıları göğüslemiş, kendi imkanlarıyla Anadolu'yu karış karış gezmiş bir lezzet seyyahıdır aynı zamanda.
Uzunca yıllar profesyonel anlamda çalışmasına rağmen, birçoğumuzun aksine "yeter artık" düşüncesiyle köşesine çekilmemiş, kendi tabiriyle "çileye talib olmuş" bir Türkiye ve Türk mutfağı aşığıdır.
2006 yılında annemmutfakta.tv sitesi ile çalışmalarını internet ortamına taşıyarak bir çok kişiye ilham kaynağı olmuştur. Sadece Türk mutfağı için "milli hafıza merkezi" olma hassasiyetiyle çıktığı bu yolda, hayli sıkıntılar yaşamış, ancak, asla pes etmemiş ve bugün bu eserleri Türk mutfağına gönül veren okuyucularına kazandırmıştır.
2007 yılında Altın Örümcek yarışmasında “Juri Özel Teşvik Ödülü”nü alan Erol, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “Aşçı Usta Öğreticilik Belgesine” sahip. Hülya Erol, yöresel yemek kültürü konusunda eğitimler veriyor.
Uzunca yıllar profesyonel anlamda çalışmasına rağmen, birçoğumuzun aksine "yeter artık" düşüncesiyle köşesine çekilmemiş, kendi tabiriyle "çileye talib olmuş" bir Türkiye ve Türk mutfağı aşığıdır.
2006 yılında annemmutfakta.tv sitesi ile çalışmalarını internet ortamına taşıyarak bir çok kişiye ilham kaynağı olmuştur. Sadece Türk mutfağı için "milli hafıza merkezi" olma hassasiyetiyle çıktığı bu yolda, hayli sıkıntılar yaşamış, ancak, asla pes etmemiş ve bugün bu eserleri Türk mutfağına gönül veren okuyucularına kazandırmıştır.
2007 yılında Altın Örümcek yarışmasında “Juri Özel Teşvik Ödülü”nü alan Erol, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “Aşçı Usta Öğreticilik Belgesine” sahip. Hülya Erol, yöresel yemek kültürü konusunda eğitimler veriyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 13:44